Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten december: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In december zijn mijn favoriete seizoensgroenten: spruitjes, champignons, witlof, rode kool en boerenkool.

Ik ben benieuwd of jullie al wat lekkere recepten gemaakt hebben met de seizoensgroenten van november? In December dus weer een nieuw lijstje met heerlijke ingredienten en bijpassende lekkere recepten. Laat zeker een berichtje achter als je nog iets mist!

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand december

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand december in het seizoen zijn.

Aardpeer, ui, andijvie, bloemkool, boerenkool, champignons, Chinese kool, frisline, , knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers, waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.

Ten opzichte van november, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
boontjes, broccoli, broccolini, courgette, radicchio rosso, venkel

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Spruitjes

Geroosterde spruitjes met cranberry www.jaimyskitchen.nl

Mijn lievelingsmanier om spruitjes te eten zijn: roosteren! Ik halveer de spruitjes dan en deze gaan dan de oven in. Dit is mijn recept voor geroosterde spruitjes, een echte aanrader dus! Daarnaast kun je spruitjes natuurlijk koken en als bijgerecht eten. Nog een andere, lekkere manier om spruitjes in een gerecht te verwerken is spruitjes stamppot maken!

Champignons

Pasta met champignon roomsaus www.jaimyskitchen.nl

Champignons, you love it or hate it! De een is er gek op en kan niet vaak genoeg champignons in een recept toevoegen en de ander laat ze liever weg. Champignons zijn heerlijk in een pasta, zoals pasta met champignon roomsaus. Ook bij een rijst gerecht zoals het recept voor pilav met peultjes en krokante tofu zijn champignons een heerlijke toevoeging. Een echte familie klassieker is ragout en dan het liefst paddenstoelen ragout, daar komen de champignons echt tot zijn recht. Wil je nu eens iets bijzonders maken met champignons? Maar dan deze vegetarische paté met walnoten en champignons!

Witlof

Salade witlof met Sinaasappel www.jaimyskitchen.nl

Een echte Hollandse klassieker! Iedereen heeft vast wel eens witlof uit de oven gegeten, die gewikkeld is in ham en kaas. Maar, er zijn nog andere manieren om witlof te maken. Een recept dat al een hele tijd op Jaimy's Kitchen staat, maar nog steeds een grote favoriet is, is de witlof en bleekselderij salade. Een ander recept waarbij witlof in een salade gebruikt wordt, is witlof salade met sinaasappel en mozzarella. Wist je dat witlof ook erg lekker in een pasta kan zijn? In dit recept combineer ik het met zongedroogde tomaatjes in een roomsaus. Nieuwsgierig? Kijk dat hier voor het recept pasta met witlof en roomsaus.

Rode kool

Recept falafel bowl met quinoa www.jaimyskitchen.nl

De prachtige rode kool, wat een kunstwerkje is deze groente! Heb je al eens goed naar gekeken naar de binnenkant? Ik vind het heerlijk om rode kool in te maken met azijn. Zo kun je de rode kool dat als knapperige en zoet zure toevoeging in je gerechten verwerken. Bijvoorbeeld bij de boerenkool stamppot met geitenkaas of bij deze pulled jackfruit burgers. Ik gebruik ook wel eens rode kool uit een pot, zoals bij deze nori en mihoen rolletjes, echt lekker is dat! Last but not least: rode kool is een heerlijke toevoeging in een sushi bowl of een falafel bowl.

Boerenkool

Hartige pannenkoek met boerenkool www.jaimyskitchen.nl

Deze groente is de laatste jaren onwijs gehypt. Vooral in Amerika is boerenkool, oftewel kale, een echte superfood. Doodgewone winterse groente, maar je kunt er inderdaad allerlei kanten mee op. Een beetje boerenkool in een recept kan nooit kwaad. Een stamppot is natuurlijk favoriet, dit recept heeft wel een twist namelijk; boerenkool stamppot met zoete aardappel in plaats van de gewone aardappel! Wil je de boerenkool even op een iets andere manier maken? Maak dan deze hartige pannenkoek met boerenkool en stroop!

Fijne december, feestmaand!

liefs jaimy
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen