Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten december: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In december zijn mijn favoriete seizoensgroenten: spruitjes, champignons, pastinaak, rode kool en knolselderij.

Ik ben benieuwd of jullie al wat lekkere recepten gemaakt hebben met de seizoensgroenten van november? In December dus weer een nieuw lijstje met heerlijke ingredienten en bijpassende lekkere recepten. Laat zeker een berichtje achter als je nog iets mist!

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand december

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand december in het seizoen zijn.

Aardpeer, ui, andijvie, bloemkool, boerenkool, champignons, Chinese kool, frisline, , knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers, waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.

Ten opzichte van november, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
boontjes, broccoli, broccolini, courgette, radicchio rosso, venkel

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Spruitjes

Mijn lievelingsmanier om spruitjes te eten zijn: roosteren! Ik halveer de spruitjes dan en deze gaan dan de oven in. Dit zijn mijn twee lekkerste recepten:

  1. Recept voor geroosterde spruitjes met cranberry
  2. Recept voor geroosterde spruitjes met Parmezaanse kaas

Daarnaast kun je spruitjes natuurlijk koken en als bijgerecht eten. Nog een andere, lekkere manier om spruitjes in een gerecht te verwerken is spruitjes stamppot maken!

Rode kool

De prachtige rode kool, wat een kunstwerkje is deze groente! Heb je al eens goed naar gekeken naar de binnenkant? Ik vind het heerlijk om rode kool in te maken met azijn. Zo kun je de rode kool dat als knapperige en zoet zure toevoeging in je gerechten verwerken. Bijvoorbeeld bij de boerenkool stamppot met geitenkaas of bij deze pulled jackfruit burgers. Een populair recept op de website is ook salade van rode kool met appel, munt en pecan noten. Naast deze toepassingen blijft zelfgemaakte Hollandse gestoofde rode kool natuurlijk ook een heerlijk recept.

Last but not least: rode kool is een heerlijke toevoeging in een sushi bowl of een falafel bowl.

Champignons

Tijdens de herfst en winter worden volop paddenstoelen gegeten, zoals de champignons. Op de een of andere manier associeren wij dit met deze seizoenen. Leuk feitje, de champignons die in Nederland geteeld worden, worden eigenlijk jaarrond geteeld! 

Deze recepten met champignons zijn echte toppers van het herfst en winter seizoen:

Noedels met Chinese kool, champignons en tofu

Herfst stoofschotel met pompoen en bier

Pompoen stamppot met geitenkaas

Snelle ramen met tofu, champignon en Chinese kool

Risotto met groene asperges, champignons en geitenkaas

Bekijk alle recepten met champignons.

Pastinaak

Pastinaak is een groente dat ook wel eens als vergeten groente genoemd wordt, maar het is eigenlijk een makkelijke groente om in je gerechten te verwerken. Wij doen het thuis ook niet vaak genoeg, maar het is echt de moeite waard om hier meer mee te experimenten. Denk hierbij om aardappelpuree te maken er daarbij de helft van de aardappelen te vervangen door pastinaak. Daarnaast is pastinaak erg lekker om in soepen te verwerken zoals pastinaak soep met paddenstoelen en geroosterde paprika soep met pastinaak. Pastinaak is ook erg lekker om in een herfst stoofschotel met pompoen te verwerken. 

Knolselderij

Oh, knolselderij is ook echt een veelzijdige groente die je op zoveel manieren kunt verwerken. Denk hierbij aan knolselderij in soep, zoals in een vegetarische erwtensoep of knolselderij soep. Ook zijn wij gek op knolselderij koekjes, een manier om extra groenten tijdens bijvoorbeeld de lunch te eten. Knolselderij salade of knolselderij gratin met oude kaas zijn twee heerlijke manieren om de groente als bijgerecht te serveren. Liever knolselderij in de hoofdrol? maak dan een gepofte knolselderij uit de oven. Als laatste wil ik je niet mijn favoriete recept onthouden: knolselderij ragout!

Bekijk alle recepten met knolselderij.