Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten november: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groenten van de maand. In november zijn mijn favoriete seizoensgroenten: pompoen, venkel, wortelen, prei en shiitake.

Voor de oplettende lezers dat zijn inderdaad drie ingrediënten die je ook al zag in mijn blog over de seizoensgroenten van oktober, maar omdat je goed kan variëren met de ingrediënten, komen ze deze maand terug. Verder benoem ik ook elke maand een minder bekende special zodat je ook eens kunt verrassen 😉.

 

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand november

In november is het herfstweer aanwezig en bewegen we ons al richting de winter. Toch kun je in november nog volop groenten van het land uit de grond eten. Let hierbij wel op dat er deze maand géén ‘nieuwe’ groentes in het seizoen zijn ten opzichte van oktober en dat er met name een aantal niet meer in het seizoen zijn. Daarom geef ik in deze blog tips voor lekkere recepten met deze groenten.


Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand november in het seizoen zijn:
Aardpeer, ui, andijvie, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, radicchio rosso, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers, venkel, waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.

Ten opzichte van september, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
artisjok, aubergine, augurk, paprika, rabarber, snijbonen, sperziebonen, snijbiet

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Pompoen

Oh, geliefde pompoen. Ook deze maand een lekkere verwenning en mogelijk heb je nog restjes over ná Halloween. Probeer dan eens deze lekkere recept risotto met prei en geitenkaas of wat dacht je van de combinatie met knolselderij (ook in seizoen) in het recept gepofte knolselderij met Pulled Oats. Wil je een tussendoortje maken met pompoen? Maak dan deze bladerdeeg hapjes met pompoen, spinazie en feta. Een van mijn favorieten? Dat moet wel vegetarische pompoen curry met spinazie en kokosmelk zijn. 

Klik hier voor al mijn pompoen recepten.

Prei

De vierde groente die ik ook deze maand aanbeveel is prei. Wist je dat Noord-Brabant en Limburg erg bekend teeltgebieden zijn voor de prei? Prei stamppot is onwijs lekker met heek en kerriesaus. Je kunt prei ook lekker in een lunch grecht verwerken, zoals in deze frittata rol met linzen en prei. Ook de risotto met prei en zalm is een topper. Een ovenschotel met zoete aardappel puree, (vegetarisch) gehakt, prei en paprika is een gerecht dat altijd bij het hele gezin in de smaak valt. Het is ook onwijs lekker om bladerdeeg hapjes met prei en feta te maken. Vergeet niet het heerlijke recept van de bovenstaande foto, namelijk orzo risotto met prei en champignons.

Klik voor meer prei recepten

Boerenkool

Boerenkool is een oer Hollandse groente en vooral bekend in de stamppot recepten. Zelf maak ik boerenkool stamppot met zoete aardappel. Toch liever met gele aardappelen? Maak dan boerenkool stamppot met geitenkaas en rode kool. Om meer groenten tijdens de lunch te eten, kun je ook een hartige pannenkoek maken met boerenkool gevuld. Misschien heb je vorige week al heerlijke het recept bloemkoolsteaks gezien, maar hier zit ook een heerlijke boerenkool salade bij geserveerd. Ben jij een pasta fan? Maak dan pasta met pompoen saus en boerenkool

Klik voor meer boerenkool recepten

Paddenstoelen

Een van mijn favo's is de shiitake, een paddenstoel die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Gelukkig hoeft het niet de heel afstand te reizen want shiitake is naast de champignon de meest gebruikte paddenstoel en wordt overal ter wereld gekweekt. Maak eens lekker bao buns met shiitake of Thaise garnalensoep met shiitake. Wij zijn onwijs grote risotto fans en daarom staat deze risotto met champignons en broccoli ook in dit lijstje. Een ander lekker recept is noedels met omelet reepjes, waar ook lekkere oesterzwammen in verwerkt zijn. En vergeet niet, je kunt champignons ook in een ontbijt recept verwerken zoals ontbijt quesadilla's

Klik voor meer champignon recepten

Witlof

Witlof is een erg fris ingrediënt om in salades te verwerken, heb je dat al eens gedaan? Dit zijn mijn favoriete salades met witlof: Witlof en bleekselderij salade en Witlof salade met sinaasappel. Ook kun je witlof lekker in een pasta verwerken, met deze pasta met witlof en roomsaus. Een ander favoriet recept hier in huis is uiteraard de klassieke witlof met kaas uit de oven. Liever niet vega? Dan kun je gekookte ham toevoegen. Wil je eens iets anders? Maak dan een plaattaart met witlof, brie en rode ui

Klik voor meer witlof recepten