Seizoensgroenten november: deze recepten maak je!


Nieuwe maand, nieuwe groenten van de maand. In november zijn mijn favoriete seizoensgroenten: pompoen, venkel, wortelen, prei en shiitake.
Seizoensgroenten November
Voor de oplettende lezers dat zijn inderdaad drie ingrediënten die je ook al zag in mijn blog over de seizoensgroenten van oktober, maar omdat je goed kan variëren met de ingrediënten, komen ze deze maand terug. Laat je lekker inspireren deze maand om even net wat andere recepten te maken. November brengt de herfst in volle glorie en biedt een overvloed aan seizoensgroenten die perfect passen bij het koudere weer. Deze maand draait om comfortfood, warme stoofschotels en stevige soepen waarin seizoensgroenten een hoofdrol spelen. Door te kiezen voor groenten van het seizoen geniet je van verse, lokaal geteelde producten die vaak duurzamer en voordeliger zijn.
Wil je nog meer inspiratie voor recepten in de maand November?
Waarom groenten uit het seizoen eten?
Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:
- De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
- De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
- Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.
Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!
Groenten van de maand november
In november is het herfstweer aanwezig en bewegen we ons al richting de winter. Toch kun je in november nog volop groenten van het land uit de grond eten. Let hierbij wel op dat er deze maand géén ‘nieuwe’ groentes in het seizoen zijn ten opzichte van oktober en dat er met name een aantal niet meer in het seizoen zijn. Daarom geef ik in deze blog tips voor lekkere recepten met deze groenten.
Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand november in het seizoen zijn:
Aardpeer, ui, andijvie, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, radicchio rosso, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers, venkel, waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.
Ten opzichte van september, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
artisjok, aubergine, augurk, paprika, rabarber, snijbonen, sperziebonen, snijbiet
Koken met seizoensgroenten
Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.
Pompoen

Ah, pompoen! Deze maand blijft het een heerlijke traktatie, en misschien heb je nog wat restjes over van Halloween. Gebruik ze in het recept risotto met prei en geitenkaas, of maak een griezelig lekkere Halloween pompoen salade met bramen, rode bessen en feta.
Pompoen is ook een geweldig ingrediënt om te verwerken in hapjes en tussendoortjes. Probeer de onderstaande recepten eens:
Mijn persoonlijke favoriet? Dat is zeker de vegetarische pompoen curry met spinazie en kokosmelk . Een echte aanrader!
Tip: bekijk alle pompoen recepten
Prei

De vierde groente die ik ook deze maand aanbeveel is prei. Wist je dat Noord-Brabant en Limburg erg bekend teeltgebieden zijn voor de prei? Prei stamppot is onwijs lekker met heek en kerriesaus. Je kunt prei ook lekker in een lunch grecht verwerken, zoals in deze frittata rol met linzen en prei. Ook de risotto met prei en zalm is een topper. Een ovenschotel met zoete aardappel puree, (vegetarisch) gehakt, prei en paprika is een gerecht dat altijd bij het hele gezin in de smaak valt. Het is ook onwijs lekker om bladerdeeg hapjes met prei en feta te maken. Vergeet niet het heerlijke recept van de bovenstaande foto, namelijk orzo risotto met prei en champignons.
Tip: bekijk alle prei recepten
Boerenkool

Boerenkool is een echte Hollandse klassieker, vooral bekend uit stamppotgerechten. Zelf maak ik graag boerenkoolstamppot met zoete aardappel, maar als je liever gele aardappelen gebruikt, is boerenkoolstamppot met geitenkaas en rode kool een heerlijke optie.
Wil je meer groenten tijdens de lunch? Probeer dan een hartige pannenkoek gevuld met boerenkool. Misschien heb je al heerlijke het recept bloemkoolsteaks gezien, maar hier zit ook een heerlijke boerenkool salade bij geserveerd.
Ben je een pastaliefhebber? Dan is pasta met pompoensaus en boerenkool zeker iets voor jou. Boerenkool is ontzettend veelzijdig, dus laat je inspireren en geniet ervan!
Tip: bekijk alle boerenkool recepten
Paddenstoelen

Een van mijn favoriete paddenstoelen is de shiitake, een paddenstoel die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Gelukkig hoeft deze paddenstoel geen enorme afstanden te overbruggen, want naast de champignon is shiitake een van de meest gebruikte paddenstoelen en wordt hij wereldwijd gekweekt.
Probeer eens bao buns met shiitake of Thaise garnalensoep met shiitake. Wij zijn thuis enorme risottofans, dus risotto met champignons en broccoli of een orzo risotto met prei en champignons mogen zeker niet ontbreken in dit lijstje. Een ander heerlijk recept is noedels met omeletreepjes, waar ook oesterzwammen in verwerkt zijn.
En vergeet niet: champignons zijn zelfs geschikt voor ontbijtgerechten! Denk bijvoorbeeld aan ontbijt quesadilla's of een omelet met champignons, spinazie en Parmezaanse kaas. Veelzijdig en altijd lekker!
Tip: bekijk alle champignon recepten
Witlof

Witlof is een heerlijk fris ingrediënt, perfect om te gebruiken in salades. Heb je dat al eens geprobeerd? Mijn favoriete salades met witlof zijn de witlof en bleekselderij salade en de witlofsalade met sinaasappel.
Witlof is ook geweldig in warme gerechten. Probeer bijvoorbeeld een romige pasta met witlof en roomsaus. Een andere favoriet bij ons thuis is natuurlijk de klassieke witlof met kaas uit de oven. Liever niet vegetarisch? Voeg dan wat gekookte ham toe voor een extra smaakvolle twist.
Zin in iets anders? Maak een plaattaart met witlof, brie en rode ui. Een verrassend gerecht dat zeker in de smaak zal vallen!
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.