Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Heek met preistamppot, tomaat en kerriesaus

Heek met preistamppot, tomaat en kerriesaus

Bereidingstijd: 30 min.

Personen:


Ingrediënten

  • 2 heekfilets
  • 500 gr aardappel
  • 400 gr prei
  • 150 gr cherrytomaatjes
  • 1 portie kerriesaus
  • een paar klontjes boter
  • peper en zout

Keukenhulpjes

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

In dit recept wordt gebakken heek filet geserveerd met prei stamppot, gepofte tomaatjes en zelfgemaakte kerriesaus. Een lekkere doordeweekse, Hollandse maaltijd met veel smaak!

Hollandse maaltijd met Heek filet

Ik vind dat dit recept wel de stempel Hollandse maaltijd verdient. In Nederland zijn we toch wel gek op stamppotten en de prei komt ook veelal van Nederlandse bodem. Prei stamppot is toch ook wel een van mijn favorieten. Het past heerlijk bij de zachte heekfilet. Mijn visboer wist me te vertellen dat zij altijd lekkerbekjes maken van de heek! Heek is smaakvol en heeft een wat lossere structuur. Zacht van smaak en is een goede vervanger van kabeljauw. 

De kerriesaus is zelfgemaakt in dit recept en natuurlijk ook inzetbaar in andere recepten.

Heek is een bewuste viskeuze

In Nederland zijn er duidelijke favoriete vissoorten die het meeste gegeten worden zoals zalm en kabeljauw. Die zijn natuurlijk ook heerlijk, maar het is ook duurzaam in wat meer variatie aan te brengen in de soorten vis die je bereid. Het geeft minder druk op bepaalde soorten en zorgt ervoor dat bijvangst de waardering krijgt die het verdient. Daarom koos ik in dit recept voor heek. Heek een is duurzame keuze, omdat de visbestanden goed beheerd zijn. 

Let jij voortaan ook op deze keurmerken bij het kopen van vis?

Dit recept is tot stand gekomen tijdens een samenwerking met keurmerk MSC. 

Bereiding

Stap 1

Verwarm de oven op 200 graden. Voeg de cherrytomaten in een ovenschaal en pof de tomaatjes in 20 minuten.

Stap 2

Schil de aardappelen en snijd in kleinere stukjes. Kook de aardappelen gaar in ruim gezouten water, in ongeveer 10 minuten. 

Stap 3

Snijd de prei in ringen en was gronding. Bak de prei op middelhoog vuur zacht in een klontje boter. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Bereid de saus volgens het recept zelfgemaakte kerriesaus.

Stap 5

Verhit boter in een koekenpan. Bak hierin de heekfilet gaar in ongeveer 3 minuten per kant.

Stap 6

Giet de aardappelen af en stamp met de pureestamper tot puree. Voeg hierbij de gebakken prei en meng goed. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Stap 7

Voeg de prei stamppot op de borden, serveer de gepofte tomaatjes erbij en leg de gebakken heek er boven op. Serveer de kerriesaus erbij.

* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

hoofdgerechten vis & zeevruchten aardappel winter diner prei kerrie kids hollands

Tiramisu: kidsproof en zwangerproof!

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Deze kidsproof tiramisu is de ideale afsluiter van een kerstdiner of elk ander feest! Er zit geen koffie, rauw ei of alcohol in, dus het is helemaal geschikt voor de kleintjes en zwangerproof.

Bekijk dit recept

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴