Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten oktober: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In oktober zijn mijn favoriete seizoensgroenten: bloemkool, prei, spitskool, wortelen en pompoen.

Waar je in september nog lekker kan nazomeren, doet aan het einde van die maand ook de herfst zijn intrede (22 september tot 21 december). Deze maand, oktober, worden de herfsttinten echt langzaam zichtbaar en zal de zon zich steeds minder laten zien. Daarom geef ik in deze blog tips voor lekkere recepten met deze groenten. 

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand oktober

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand oktober in het seizoen zijn.

De dik gedrukte zijn daarbij nieuw ten opzichte van de vorige maand september:
Andijvie, artisjok, aubergine, augurk, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, paprika, pastinaak, prei, pompoen, rapen, radijs, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers, venkel, witlof, witte kool, wortelen.

Ten opzichte van september, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
Bleekselderij, mais, raapstelen, snijbonen, sperziebonen, waterkers

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy's Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Bloemkool

Bekijk recept

Bloemkool is een geliefde groente van ons, voor het hele gezin. Vroeger bij het AVG’tje maakte mijn moeder het wel eens klaar met kaas en stukjes ham door de bloemkool. Zelf maak ik de recepten in Jaimy’s Kitchen stijl, zoals wraps met geroosterde bloemkool of lekkere bloemkoolpuree . Ook staat een heel lekker recept een hele bloemkool uit de oven op de website. Een van de recepten die wij zelf vaak maken is zoete chili zalm met geroosterde bloemkool. Wil je extra groenten verstoppen? Maak dan pasta met romige bloemkool saus

Klik voor meer bloemkool recepten.

Prei

Een andere lekkere groente in de herfst is prei. Voor mijn favorieten recepten begin ik graag met de seizoenstoppers, omdat naast de prei ook de pompoen en de aardappel in het seizoen zijn is bijvoorbeeld risotto met pompoen en prei een heerlijk recept. Soep is oo perfect om prei in de verwerken zoals in deze prei en aardappel soep. Mijn favoriet is toch wel de romige prei met zuurkool en zalm. Wil je prei met vis combineren? Maak dan prei stamppot met heek en kerriesaus. En wil je eens even iets heel anders? Maak dan orzo risotto met prei en champignons.

Klik voor meer prei recepten.

Spitskool

Bekijk recept

YES! Spitskool is weer in het seizoen, dit betekent altijd dat ik mijn TOP recept de Amerikaanse Coleslaw oftewel de Jaimy’s Kitchen Amerikaanse koolsalade maak. Dit is een echte aanrader en een veel gemaakt recept van de website.  Verder zal het de trouwe Jaimy’s Kitchen volger waarschijnlijk wel zijn opgevallen: ik rooster mijn groenten gewoon graag. Zo ook deze geroosterde spitskool recept met cherrytomaat of in deze traybake met aardappel, spitskool en braadworst. Met spitskool kun je ook onwijs goed op de Aziatische toer met Hoisin kip met rijst en spitskool. Daarnaast is het heerlijke Indonesische recept sajoer lodeh ook heerlijk om spitskool in toe te voegen.

Klik voor meer spitskool recepten.

Wortel

Bekijk recept

Ooit wel eens een konijn met een bril gezien? Een bekende uitspraak om je kinderen wortelen te laten eten, maar stiekem zijn wortelen gewoon erg lekker en voedzaam! Een wortel bevat erg veel vezels en weinig calorieën en daarbij zijn wortelen erg rijk aan betacaroteen? Dit is een stofje die wordt omgezet in je lichaam naar vitamine A en erg goed is voor je weerstand. Je lichaam maakt dit stofje niet vanzelf aan. Om mijn portie binnen te krijgen maak ik in het seizoen de salade met geroosterde wortel en geitenkaas vaak gecombineerd met pompoen en wortel soep.

Maar wortel is de basis van vele recepten zoals: in een pokébowl, in een vispastei of in een vegetarische wok

Bekijk alle wortel recepten

Pompoen

Bekijk recept

Oh, geliefde pompoen. Wanneer de herfst begint staat wat mij betreft alles in het teken van pompoen. Het kan zo gek niet dus maak zeker ook een keertje een pompoen cake, pompoen muffins of pompoen pannenkoekjes. Maak jij pompoen liever in je avondmaaltijd? Denk dan eens aan parel couscous salade met rode bessen en pompoen of een pompoen curry met spinazie of een lekkere pompoen quiche?

Bekijk alle pompoen recepten