Gegratineerde witlof

Bereidingstijd: 25 min.

Personen: 14


Ingrediënten

  • 6 stronkjes witlof
  • 150 ml slagroom
  • 2 tl mosterd
  • peper en zout
  • 75 gr geraspte kaas
  • een paar takjes peterselie

Gegratineerde witlof is een heerlijk bijgerecht voor bij een Hollandse maaltijd. De kaas is lekker goudbruin en de witlof zacht en romig.

Witlof koken

Gekookte witlof is wat mij betreft een echte klassieker in de Hollandse keuken, een lekker bijgerecht. Vaak wordt het met ham gegeten, maar omdat ik zelf geen vlees am eet, laat ik dit achterwege. Voel je vrij om een paar plakjes ham toe te voegen. Wikkel deze dan om de witlof voordat je deze in de ovenschaal legt. Doordat de witlof in room gegratineerd wordt is de smaak en textuur extra zacht. Dit wordt  afgemaakt met kaas die lekker goudbruin gebakken wordt. Dit is een heerlijk bijgerecht voor bij aardappelpuree, gebakken aardappeltjes of gekookte aardappelen. Een stukje vlees, vis, vissticks of een vleesvervanger erbij en je maaltijd is klaar!

Witlof is altijd in het seizoen

Witlof is in het hele jaar verkrijgbaar in Nederland, dus je kunt het hele jaar door genieten van dit lekkere gerecht. Witlof koken is natuurlijk echt lekker, maar als je op zoek bent naar andere lekkere witlof recepten, raad ik je aan om eens tussen deze recepten te kijken:

Pasta met witlof en roomsaus

Plaattaart met brie en witlof

Witlof salade met sinaasappel

Ben jij ook gek op witlof? En hoe eet jij witlof het liefst? Indien je nog variatie tips hebt, laat dan een berichtje achter!

Bereiding

Stap 1

Verwarm de oven op 200 graden.

Stap 2

Gratineer de witlof goudbruin in ongeveer 15 minuten. Hak in de tussentijd peterselie fijn en verdeel over de gegratineerde witlof zodra deze klaar is.

Stap 3

Was de stronkjes witlof. Neem een kookpan en vul met water. Kook de witlof beetgaar in ongeveer 5-7 minuten. 

Stap 4

Meng in de tussentijd room met mosterd en breng verder op smaak met peper en zout.

Stap 5

Haal de stronkjes witlof uit de pan, laat uitlekken en snijd de harde middenstukjes eruit. Leg de witlof stronkjes in een ovenschaal. Verdeel het room mengsel over de witlof en maak af met kaas.

bijgerechten witlof kaas vegetarisch diner hollands
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen

Deel dit recept

Social media