Deel dit recept

Social media

Duurzame pasta ovenschotel met pompoen

Bereidingstijd: 30 min.

Personen: 4


Ingrediënten

  • 300 gr macaroni (volkoren)
  • 1 courgette
  • 300 gr AH biologische pompoen (Bio keurmerk)
  • 2 bollen AH biologische mozzarella (Bio keurmerk)
  • 400 gr AH biologische gepelde tomaten (Bio keurmerk)
  • 300 ml tomaten passata
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tl AH biologische Italiaanse kruiden (Bio keurmerk)

Uit de voorraadkast:

  • olie of boter
  • peper en zout

Deze pasta ovenschotel met macaroni, pompoen en courgette met gesmolten mozzarella is heerlijk voor een doordeweekse maaltijd en is makkelijk om van te voren te maken. En is geschikt voor het hele gezin!

Duurzaam koken en eten

Over duurzaamheid heb ik al eerder geschreven. Toen gaf ik 5 tips voor een duurzamer leven. Met dit recept wil ik deze keer laten zien hoe je ook duurzamer kunt koken en wat daarbij komt kijken. Het is belangrijk om samen duurzamer te leven, koken en inkopen te doen. Jij kunt zelf een positieve invloed op het stoppen van klimaatverandering hebben, alle kleine beetjes helpen. Waarom zou jij er vandaag niet mee starten? In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn heb ik met een cadeaukaart t.w.v. 12.50 een recept bedacht voor een duurzamere maaltijd. Deze blog is geschreven op basis van mijn eigen invulling.

1. Begin met het kopen van duurzamere ingrediënten

Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, omdat er verschillende keur- en kenmerken zijn die je laten zien dat een product duurzamer geproduceerd is. Denk bijvoorbeeld aan het Duurzame Landbouwprogramma van Unilever. Deze kende je wellicht nog niet, maar er zijn er natuurlijk nog meer zoals:  Biologisch, Rainforest Alliance, Fairtrade, MSC, ASC, Beter Leven. En die ingrediënten zijn echt niet allemaal duurder. Dat bewijs ik je in deze blog.

2. Kook precies de hoeveelheid die je nodig hebt

Geen leftovers en geen restjes nodig hebben. Weeg alles goed af, let goed op de hoeveelheid die je eet en pas de hoeveelheden op aan. Of eet de restjes voor lunch de dag erna, dat doe ik heel erg vaak!

3. Minder vlees is minder belasting voor het milieu

Dit geldt eigenlijk ook voor kaas, dus je kunt ervoor kiezen om dit niet elke dag in je maaltijden te verwerken. Alle kleine beetjes helpen, dus je hoeft echt niet ineens volledig vegetarisch te gaan, maar kies wat bij jou past.

Ovenschotel met pasta

De pastasoort die je kiest maakt niet zoveel uit, maar ik raad aan om een variant te kiezen niet niet te groot is. Denk aan kleine penne, macaroni, misschien fusili. Geloof je dat dit recept onder de €12,50 kost? En dat het voor 4 personen is? Yes, dat kan! Sterker nog, dit recept kost ruim onder de €10.

Bereiding

Stap 1

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen van de verpakking en giet af. Verwarm de oven op 200 graden.

Stap 2

Snijd de pompoen in blokjes en de courgette in blokjes of halve maantjes.

Stap 3

Snipper het uitje en hak de knoflook. Fruit beide aan in een beetje olie of boter en voeg hier de pompoen bij. Bak dit ongeveer 10 minuten op laag vuur aan. Voeg vervolgens de courgette toe en bak 2 minuten mee.

Stap 4

Voeg de gepelde tomaten en passata toe. Breng op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout.

Stap 5

Snijd de mozzarella in plakjes.

Stap 6

Voeg de macaroni bij de groenten en saus en meng goed door. Voeg nu in een ovenschaal of in een pan die je in de oven kunt gebruiken.

Stap 7

Verdeel de plakjes mozzarella over de ovenschaal of pan en bak 15 minuten of tot de mozzarella gesmolten is.

Stap 8

Wil jij ook eens experimenteren met duurzame producten?

hoofdgerechten pasta vegetarisch italiaans mozzarella pompoen oven herfst ovenschotel
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen