Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

5 x tips om duurzamer te leven

Duurzaam leven speelt voor mij steeds een grotere rol, want daar waar ik bewust met onze aardbol om kan gaan, wil ik graag mijn steentje bij kunnen dragen. Ik ben verre van perfect op dit gebied, maar ik doe wat ik geef graag mijn tips om duurzamer te leven.

Waarom zou je duurzamer leven?

Nou, omdat het gewoon echt best makkelijk te realiseren is. Voor deze tips hoef je echt geen gekke dingen te doen en daarom wil ik ze graag met je delen.

1. Afval scheiden

We weten allemaal wel dat we dit moeten doen toch? Soms is het een beetje gedoe, dat klopt, maar wanneer je gewoon 3 verschillende afvalbakjes koopt kom je al een heel eind. Eentje voor groen afval, eentje voor plastic en eentje voor papier. Vergeet ook niet glas te verzamelen en weg te brengen naar de glasbak. En dit is het gewoon! Drinkpakken horen bij het plastic, omdat deze vaak een binnenkant van plastic hebben. Plastic verzamel je in de zakken die hiervoor bestemd zijn en zet je 1x in de maand aan de staart (afhankelijk van je gemeente).

2. Zo min mogelijk plastic - altijd een eigen drinkfles & een broodtrommel

Zelf koop ik echt bijna nooit meer een plastic flesje ergens, omdat ik zo vaak mogelijk mijn eigen drinkfles bij me heb. En ik ben heus niet perfect hierin, want ik vergeet deze ook wel eens en wanneer ik dan wat wil drinken, ontkom ik er bijna niet aan om ergens iets te kopen. Maar alle kleine beetjes helpen denk ik. Zo neem ik ook altijd bakjes mee naar het werk voor mijn lunch. Mijn boho tiffin is mijn favoriet. Qua waterflessen ben ik onwijs fan van Hydroflask momenteel. Hiervan gebruik ik ook de koffie beker voor in de ochtend. De koffie blijft goed warm en het water lekker koud. En hoé tof zien die flessen uit?

Tips duurzamer leven - hydroflask www.jaimyskitchen.nl

3. Flexitariër zijn

Ja, een dagje minder vlees en vis dat maakt zeker een verschil. Wanneer je helemaal goed bezig wilt zijn zou je ook zuivel een dagje weg kunnen laten. Hoe meer dagen vega, hoe beter denk ik zelf, maar echt elke keer kiezen voor vega maakt een verschil. Denk hierbij aan de uitlaatgassen, het waterverbruik voor de productie enzovoorts. En ik heb lekker veel vega en vegan recepten voor jou!

4. Gooi geen eten weg!

Lijkt mij ook duidelijk of niet? Gewoon, niets weggooien want dat is dikke vette zonde. Heb je groenten over? Dan maak een lekkere frittata of een quiche. Gooi de groenten in een salade. Heb je iets van een gerecht over? Dan eet het de volgende dag als lunch of bewaar het in de vriezer. Brood? Vries het in en haal telkens de sneetjes die je gebruikt eruit. Zoveel manier, maar gooi gewoon niets weg, lekker economisch ook!

5. Let op je watergebruik

Douchen heb ik nooit minuten lang gedaan, dus dat is voor mij geen issue. Maar toen ik erop ging letten moet ik toegeven dat ik erg vaak het water iets te lang liet lopen tijdens het tandenpoetsen. Of dat ik het water uit mijn drinkfles wat over was weggooide, terwijl ik dit bijvoorbeeld ook aan de plantjes kan geven. Dus, ben er gewoon van bewust en dan weet ik zeker dat het een verschil maakt.

Dit zijn mijn 5 persoonlijke tips, die ik toegepast heb op mijn leven. Heb jij nog extra tips?