Aziatisch/ Curry/ Diner/ Hoofdgerechten/ Vlees, kip en gevogelte

Recept: Indiase Butter Chicken

Indiase Butter Chicken www.jaimyskitchen.nl

In dit recept leg ik uit hoe je een heerlijke, authentieke Indiase butter chicken maakt. In het recept zit veel boter, kippendijen, yoghurt en cashewnoten.

Hoe maak je Indiase butter chicken?

Met heel veel boter! De basis van mij saus is met cashewnoten, maar dit wordt ook vaak met amandelen gemaakt. De kippendijen zijn erg lekker in om het recept te gebruiken, omdat hier meer smaak aan zit als bij kipfilet. Dit is een stuk malser. De muntsaus dient ter verfrissing van het gerecht. Ook vind ik het erg lekker om wat plakjes komkommer erbij te serveren.

Mijn liefde voor de Indiase keuken

Al eerder heb ik geschreven over mijn liefde voor de Indiase keuken die ik ontwikkeld heb tijdens de periode die ik in India gewoond heb. Butter Chicken is een heel populair gerecht en toen ik in de stad Bangalore ging ik samen met mijn vrienden naar ‘Empire’ om de lekkerste Butter Chicken in town te eten. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat dit gerecht op mijn ‘To Cook’- lijstje stond. En oh, wat is het lekker. Ik serveer het met een frisse yoghurt-munt saus en zelfgemaakte chapatti’s. Naast dit origineel recept voor butter chicken maakte ik ook een veganistische butter chicken.

Ingrediënten:

Hoeveelheid: 4 personen

Marinade kip:
800 gr kippendijen
150 ml yoghurt
1 tl chilipoeder
1 laurierblad
¼ el kruidnagel
¼ tl kaneel
1 tl garam masala
1 tl gemalen kardemom
1 tl geraspte gember
1 tl geraspte knoflook
60 gr gemalen cashewnoten

Saus:
400 gr blokjes tomaat
75 gr boter
2 medium gesnipperde uien
handje vol verse koriander
60 ml verse slagroom
Snufje zout

Yoghurt-Munt saus:
150 ml roeryoghurt
10 takjes munt
1 teentje knoflook
peper & zout
½ tl suiker
1 tot 2 lente uien

DSC_0057

Bereiding:

Butter Chicken

 1. Allereerst maak je de marinade voor de kip. De volgende ingrediënten mogen in de blender of keukenmachine: cashewnoten, chilipoeder, laurierbladeren, kruidnagels, kaneel, garam masala, kardemom. Maal dit tot een fijn ‘meel’.
 2. Voeg het ‘meel’ toe aan de yoghurt, geraspte knoflook en gember en meng door elkaar.
 3. Vervolgens marineer je de kippendijen met dit mengsel. Laat dit zo lang mogelijk, maar minimaal 30 minuten marineren.
 4. Nadat het vlees gemarineerd is, voeg je het vlees toe aan een hapjespan met de boter. Bak de kippendijen even kort aan. Voeg daarna de gesnipperde uien toe.
 5. Wanneer de uien gaar zijn, voeg je de blokjes tomaat toe met een beetje zout.
 6. Laat dit ongeveer 30-45 minuten sudderen. Op het einde voeg je een scheutje room toe en de bladpeterselie.

Yoghurt-Munt saus

 1. Stamp de munt en 1 teentje knoflook fijn in de vijzel.
 2. Voeg de yoghurt toe en roer goed door elkaar.
 3. Voeg ook de peper, zout en suiker toe.
 4. Ter garnering snij je ringetjes van de lente uien en verdeel dit over de muntsaus.

DSC_0065

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Tag: Something about food | Jaimyskitchen.nl
  23 juli 2015 at 18:09

  […] bekend?  Ik denk dat het dan toch op de curry’s aankomt zoals de Indiase Tomato Curry of Butter Chicken. Ohja, mijn vriend houdt van mijn Indonesische […]

 • Reply
  Recept: Indiase Paneer Jalfrezi | Jaimyskitchen.nl
  9 september 2015 at 07:04

  […] Maak onder tussen de yoghurtsaus volgens het volgende recept: Link voor yoghurt-munt saus. […]

 • Reply
  Evy
  16 april 2016 at 14:33

  Mmmm deze wil ik graag een keer maken of misschien een keertje samen? 😉

  • Reply
   admin
   17 april 2016 at 19:01

   Samen natuurlijk!

 • Reply
  Recept: Healthy (vegan) Butter Chicken | Jaimyskitchen.nl
  20 april 2016 at 05:58

  […] valt me op dat mijn recept voor Indiase Butter Chicken nog steeds enorm populair is. Nog steeds zoeken mensen op Google het recept voor dit gerecht en […]

 • Leave a Reply