Aziatisch/ Curry/ Diner/ Hoofdgerechten/ Vlees, kip en gevogelte

Recept: Indiase Butter Chicken

Recept Indiase butter chicken www.jaimyskitchen.nl

In dit recept leg ik uit hoe je een heerlijke, authentieke Indiase butter chicken maakt. In het recept zit veel boter, kippendijen, yoghurt en cashewnoten.

Hoe maak je Indiase butter chicken?

Met heel veel boter! De basis van mij saus is met cashewnoten, maar dit wordt ook vaak met amandelen gemaakt. De kippendijen zijn erg lekker in om het recept te gebruiken, omdat hier meer smaak aan zit als bij kipfilet. Dit is een stuk malser. De muntsaus dient ter verfrissing van het gerecht. Ook vind ik het erg lekker om wat plakjes komkommer erbij te serveren.

Vegetarische Indiase butter chicken

Mocht je nu wel van butter chicken houden, maar zelf geen vlees eten, kun je nog steeds Indiase butter chicken maken. Het is namelijk ook een enorm lekker recept om met vegetarische kip te maken. Het sudderen van de vegetarische kip mag iets korter, omdat deze al gaar zijn. Ik heb dit zelf ook al vaker zo gegeten en het is heerlijk!

Mijn liefde voor de Indiase keuken

Al eerder heb ik geschreven over mijn liefde voor de Indiase keuken die ik ontwikkeld heb tijdens de periode die ik in India gewoond heb. Butter Chicken is een heel populair gerecht en toen ik in de stad Bangalore ging ik samen met mijn vrienden naar ‘Empire’ om de lekkerste Butter Chicken in town te eten. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat dit gerecht op mijn ‘To Cook’- lijstje stond. En oh, wat is het lekker. Ik serveer het met een frisse yoghurt-munt saus en zelfgemaakte chapatti’s. Naast dit origineel recept voor butter chicken maakte ik ook een veganistische butter chicken.

Recept Indiase butter chicken www.jaimyskitchen.nl
Recept: Indiase Butter Chicken

Hoeveelheid: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:

Marinade kip
700 gr kippendijen
150 ml yoghurt
1 tl chilipoeder (wees hiermee voorzichtig als je garam masala pittig is)
1 tl paprikapoeder
1 tl garam masala
1 tl komijn poeder
1 tl gemalen kardemom
1 tl kurkuma
zout

Saus
3 medium gesnipperde uien
6-10 cm gember
6 teentjes knoflook
2 tl garam masala
1 tl komijn poeder
2 tl paprikapoeder
400 gr blokjes tomaat
75 gr (room)boter
100 ml room
Snufje zout
60 gr gemalen cashewnoten
handje vol verse koriander
citroensap

Serveren met
rijst
naan brood

Bereiding:

 1. Maak de marinade voor de kip door het yoghurt te mengen met 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel garam masala, 1 theelepel komijn poeder, 1 theelepel gemalen kardemom en 1 tl kurkuma. Meng goed door en voeg een flinke snuf zout toe. Snijd de kip in stukjes en meng met de kruidige yoghurt. Laat dit zo lang mogelijk, maar minimaal 30 minuten marineren.
 2. Maak in de tussentijd de saus. Snipper de uien, hak de gember en knoflook fijn. Fruit eerst de uien aan in een pan met 25 gr boter met een beetje zout en voeg na een paar minuten knoflook en gember toe. Voeg na 2 minuten het volgende kruidenmengsel toe: 2 theelepels garam masala, 1 theelepel komijn poeder  en 2 theelepels paprikapoeder. Bak 20 seconden mee en voeg de gepelde tomaten toe. Breek de tomaten met een spatel en voeg ook de cashewnoten toe aan de saus. Laat ongeveer 15 minuten sudderen.
 3. Blend de saus vervolgens tot een gladde saus in een blender of keukenmachine. Houd de saus apart. Bak de kip aan in een pan ongeveer 5 minuten, in 25 gr boter. Voeg vervolgens de saus, overige roomboter en het room toe en laat 30 minuten sudderen tot de kip zacht en mals is.
 4. Serveer de butter chicken met gehakte koriander en citroensap naar smaak. Serveer met rijst en naan brood.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Tag: Something about food | Jaimyskitchen.nl
  23 juli 2015 at 18:09

  […] bekend?  Ik denk dat het dan toch op de curry’s aankomt zoals de Indiase Tomato Curry of Butter Chicken. Ohja, mijn vriend houdt van mijn Indonesische […]

 • Reply
  Recept: Indiase Paneer Jalfrezi | Jaimyskitchen.nl
  9 september 2015 at 07:04

  […] Maak onder tussen de yoghurtsaus volgens het volgende recept: Link voor yoghurt-munt saus. […]

 • Reply
  Evy
  16 april 2016 at 14:33

  Mmmm deze wil ik graag een keer maken of misschien een keertje samen? 😉

  • Reply
   admin
   17 april 2016 at 19:01

   Samen natuurlijk!

 • Reply
  Recept: Healthy (vegan) Butter Chicken | Jaimyskitchen.nl
  20 april 2016 at 05:58

  […] valt me op dat mijn recept voor Indiase Butter Chicken nog steeds enorm populair is. Nog steeds zoeken mensen op Google het recept voor dit gerecht en […]

 • Reply
  Ray Beers
  1 mei 2020 at 13:29

  Super bedankt voor het recept!!!!
  Gisteren gemaakt, en het was een schot in de roos.
  Vrouw en kinderen likten hun vingers er bij af…. 🙂
  Mvg. Ray

  • Reply
   Jaimy
   2 mei 2020 at 09:56

   Wat een leuke reactie, doet me goed!!

 • Reply
  Gerda
  8 mei 2020 at 10:30

  Dit recept lijkt me heel lekker en ik wil het graag proberen. Maar is 10 cm. gember niet heel veel? Ik hou nl. niet van gember…

  • Reply
   Jaimy
   8 mei 2020 at 10:58

   Dan is het een beetje veel. Het recept is ook lekker zonder gember hoor 😉

   • Reply
    Gerda
    11 mei 2020 at 14:07

    Ik heb het gemaakt! In mijn herinnering is het een heerlijk zacht/mild gerecht, maar mijn maaksel vond ik iets te pittig. Zou kokosmelk/creme fraiche dit kunnen verhelpen?

    • Reply
     Jaimy
     11 mei 2020 at 15:48

     Hey Gerda,

     Het gevaar bij Butter chicken zit zich een beetje in de kruiden. Zo is het ene garam masala mengsel heel pittig en het ander heel mild bijvoorbeeld. Je kunt zeker een beetje creme fraiche of Griekse/Turkse yoghurt kunnen gebruiken om het wellicht iets milder te maken. Kokosmelk kan ook, maar kijk uit dat de saus dan niet te waterig wordt. Dan zou ik het blik even in de koelkast zetten, zodat je alleen de dikke room kunt gebruiken en niet het water.

     Ik hoop dat het gaat smaken!

 • Reply
  Maaike
  5 juni 2020 at 20:40

  Hi,
  Kan het zijn dat je dit recept recent een beetje hebt aangepast? Ik heb het recept al een aantal keer gemaakt maar toen ik het vandaag weer maakte viel het me op dat er iets anders was. Ik meen mij te herinneren dat er in het verleden alleen maar kruiden door de marinade gingen en niet ook nog door de saus. Indien dit klopt zou je me het “oude” recept misschien willen sturen?

  • Reply
   Jaimy
   5 juni 2020 at 21:10

   Hi Maaike,
   Het recept is niet veranderd. De foto wel! De reden om de kruiden zowel in de marinade als de saus te verwerken is, omdat je zo meer diepte in de smaken krijgt. Doordat je als het ware laagjes van kruiden toevoegt. Hoop dat je het zeker nog een keertje gaat maken en laat het smaken alvast!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.