Authentieke Indiase butter chicken

Bereidingstijd: 45 min.

Personen: 4


Ingrediënten

  • 700 gr kippendijen
  • 150 ml yoghurt
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl komijn poeder
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl kurkuma
  • zout
  • 3 medium gesnipperde uien
  • 6 -10 cm gember
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl komijn poeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 400 gr blokjes tomaat
  • 75 gr (room)boter
  • 100 ml room
  • Snufje zout
  • 60 gr gemalen cashewnoten
  • handje vol verse koriander
  • citroensap
  • rijst
  • naan brood

Deze Indiase butter chicken is authentiek, het recept komt uit India, van mijn vrienden. In het recept zit veel boter, kippendijen, yoghurt en cashewnoten.

Hoe maak je Indiase butter chicken?

Met heel veel boter! De basis van mij saus is met cashewnoten, maar dit wordt ook vaak met amandelen gemaakt. De kippendijen zijn erg lekker in om het recept te gebruiken, omdat hier meer smaak aan zit als bij kipfilet. Dit is een stuk malser. De muntsaus dient ter verfrissing van het gerecht. Ook vind ik het erg lekker om wat plakjes komkommer erbij te serveren.

Vegetarische Indiase butter chicken

Mocht je nu wel van butter chicken houden, maar zelf geen vlees eten, kun je nog steeds Indiase butter chicken maken. Het is namelijk ook een enorm lekker recept om met vegetarische kip te maken. Het sudderen van de vegetarische kip mag iets korter, omdat deze al gaar zijn. Ik heb dit zelf ook al vaker zo gegeten en het is heerlijk!

Mijn liefde voor de Indiase keuken

Al eerder heb ik geschreven over mijn liefde voor de Indiase keuken die ik ontwikkeld heb tijdens de periode die ik in India gewoond heb. Butter Chicken is een heel populair gerecht en toen ik in de stad Bangalore ging ik samen met mijn vrienden naar ‘Empire’ om de lekkerste Butter Chicken in town te eten. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat dit gerecht op mijn ‘To Cook’- lijstje stond. En oh, wat is het lekker. Ik serveer het met een frisse yoghurt-munt saus en zelfgemaakte chapatti’s. Naast dit origineel recept voor butter chicken maakte ik ook een veganistische butter chicken.

Bereiding

Stap 1

Maak de marinade voor de kip door het yoghurt te mengen met 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel garam masala, 1 theelepel komijn poeder, 1 theelepel gemalen kardemom en 1 tl kurkuma. Meng goed door en voeg een flinke snuf zout toe. Snijd de kip in stukjes en meng met de kruidige yoghurt. Laat dit zo lang mogelijk, maar minimaal 30 minuten marineren.

Stap 2

Maak in de tussentijd de saus. Snipper de uien, hak de gember en knoflook fijn. Fruit eerst de uien aan in een pan met 25 gr boter met een beetje zout en voeg na een paar minuten knoflook en gember toe. Voeg na 2 minuten het volgende kruidenmengsel toe: 2 theelepels garam masala, 1 theelepel komijn poeder en 2 theelepels paprikapoeder. Bak 20 seconden mee en voeg de gepelde tomaten toe. Breek de tomaten met een spatel en voeg ook de cashewnoten toe aan de saus. Laat ongeveer 15 minuten sudderen.

Stap 3

Blend de saus vervolgens tot een gladde saus in een blender of keukenmachine. Houd de saus apart. Bak de kip aan in een pan ongeveer 5 minuten, in 25 gr boter. Voeg vervolgens de saus, overige roomboter en het room toe en laat 30 minuten sudderen tot de kip zacht en mals is.

Stap 4

Serveer de butter chicken met gehakte koriander en citroensap naar smaak. Serveer met rijst en naan brood.

hoofdgerechten kip curry aziatisch indiaas diner butter chicken kip & gevogelte top favorieten
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen

Deel dit recept

Social media