Sajoer Lodeh - Indonesisch groente recept met tofu
Sajoer Lodeh - Indonesisch groente recept met tofu
Bereidingstijd: 40 min.
-
Personen:
+
Ingrediënten
- 200 gr wortel, in plakjes
- 200 gr sperziebonen, in stukjes
- 200 gr spitskool, gesneden
- 200 gr bloemkool, in roosjes
- 375 gr tofu
- 2 el limoensap
- 400 ml kokosmelk
- 1 groentenbouillonblokje
- zonnebloemolie
Boemboe:
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 tl sambal badjak
- 1 tl komijnpoeder
- 1.5 tl korianderpoeder
- 1 tl laos poeder
- 1 tl tamarinde pasta
- 1 stengel citroengras
- 1 tl palmsuiker
Keukenhulpjes:
- Hapjespan
- Steelpan
Sajour Lodeh is een heerlijk groentegerecht met kokosmelk afkomstig uit Indonesië. Een heerlijk vegetarisch (en veganistisch!) gerecht voor bij een rijsttafel!
Wat is sajoer lodeh?
Dit is een onwijs populair gerecht met groenten uit de Indonesische keuken, met een basis van kokosmelk. Zie het dus als een groentestoof, met ontzettend veel smaak! De ingrediënten wisselen en is daarom perfect voor het opmaken van groenten. Favoriete en veel voorkomende groenten zijn: wortel, bloemkool, spitskool, wittekool, sperziebonen, broccoli, taugé, aubergine of kousenband. De Jaimy's Kitchen variant is niet compleet zonder tofu, een heerlijke toevoeging.
Varianten sajoer lodeh
Er kan ook tempeh toegevoegd worden. Er wordt sambal (badjak) toegevoegd aan de sajoer lodeh, maar dit is geen must. Voeg dit toe naar smaak. Deze variant is ook zonder trassi (garnalenpasta) en daarom vegetarisch en veganistisch. Ook worden er in vele varianten kemirinoten toegevoegd, maar in verband met verkrijgbaarheid, laat ik dit in deze variant achterwege. Wil je het wel toevoegen? Voeg dan op basis van 4 personen 3 kemirinoten toe aan de boemboe.
Indonesische gerechten op de rijsttafel
Sajoer Lodeh is dus een geweldige aanvulling bij de Indonesische rijsttafel, maar er een volledige rijsttafel van door een keuze te maken uit de onderstaande recepten:
- Nasi Kuning
- Bami Goreng
- Mie Goreng
- Sambal Goreng Tofu
- Sambal Goreng Telor
- Sambal Goreng Tempeh
- Zelfgemaakte sambal
Sla je favoriete recepten op
Wist je al dat je je favoriete recepten kunt opslaan? Je kunt een account aanmaken en hartjes geven aan jouw lievelingsrecepten. Op deze manier kun je recepten makkelijk terugvinden of opslaan, zodat je de recepten tijdens het koken makkelijk terug vinden.
Bereiding
Stap 1
Laat de tofu uitlekken en snijd vervolgens in wat dunnere plakken. Snijd de plakken vervolgens in kleine blokjes of driehoekjes. Verhit zonnebloemolie in een hapjespan en bak de tofu in ongeveer 5 minuten goudbruin. Haal uit de pan en laat de olie in de pan.
Stap 2
Kook de bloemkool en sperziebonen gaar in een steelpan in ongeveer 8 minuten. Giet af en bewaar de groenten.
Stap 3
Maak in de tussentijd de boemboe door de ingrediënten heel fijn te snijden (ui, knoflook) en samen te voegen. Kneus de stengel citroengras. Fruit de boemboe inclusief de stengel citroengras aan in een steelpan met een beetje zonnebloemolie. Voeg na ongeveer 3 minuten kokosmelk en het bouillonblokje toe en laat op laag vuur nog 5 minuten sudderen.
Stap 4
Voeg de wortel in de hapjespan met zonnebloemolie. Roerbak ongeveer 5 minuten en voeg dan ook de spitskool toe. Na ongeveer 5 minuten is de spitskool een beetje geslonken, voeg dan ook de bloemkool, sperziebonen en de boemboe met kokosmelk (verwijder de stengel citroengras) toe. Maak af met limoensap naar smaak.
Feedback?
Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.
Stuur een bericht
Bekijk ook eens deze recepten
Deel dit recept
Social media
Kopieer link