Pompoen zie je overal in overvloed. Hartige recepten zoals curry’s, stamppotten of geroosterde pompoen, onwijs lekker allemaal. Wist je dat je pompoen ook voor zoete gerechten goed kunt gebruiken? Zoals in dit recept met speculaas in een cake, zo kun je pompoen dus ook verwerken!
Speculaas & pompoen cake
De combinatie van deze twee is echt onwijs lekker, een match made in heaven kun je wel zeggen. In Amerika kun je deze combinatie overal terugvinden onder de naam ‘pumpkin spice’. Wij noemen de kruiden ook wel koek kruiden of speculaas kruiden, voeg daar pompoen aan toe en je hebt pumpkin spice! Zo makkelijk doe je dat dus. Een heerlijke herfstig recept, wanneer de pompoenen natuurlijk volop te krijgen zijn!
Vegan cake
Deze cake is vegan! Dat komt omdat ik geen eieren gebruik, mag wel hoeft niet. Wil je toch ei toevoegen, dan zou ik er twee bij doen. Echter, dat is helemaal niet nodig. Daarnaast gebruik ik plantaardige melk, dus ja, dan is het vegan. Zo easy! Natuurlijk kun je ook normale melk gebruiken, wat jij wilt! Deze cake is ontzettend lekker en smeuïg. Dit komt dus door de zachte pompoen puree, die heerlijk smaakvol is!

Recept: Speculaas en Pompoen Cake
Hoeveelheid: 1 cake
Bereidingstijd: 25 minuten + 45 minuten oventijd
Ingrediënten:
500 gr fles pompoen
225 gr tarwebloem
80 gr suiker
20 gr bakpoeder
2,5 tl speculaas kruiden
120 ml amandelmelk
60 ml plantaardige olie
Glazuur:
50 gr poedersuiker
een paar druppels amandelmelk
Bereiding:
- Verwarm de oven op 175 graden.
- Snijd de pompoen in blokjes en kook deze tot deze helemaal zacht is. Pureer deze dan helemaal glad samen met amandelmelk. Voeg vervolgens ook de olie toe.
- Meng nu alle droge ingrediënten en meng dit met het natte mengsel.
- Vet de bakvorm goed in en voeg het beslag hierin.
- Bak de cake af in ongeveer 45 minuten of tot een prikker schoon uit de cake komt.
6 Comments
Janneke
15 september 2019 at 15:45Hoi Jaimy,
Kun je aangeven op welke temperatuur de pompoen&speculaas cake gebakken moet worden?
Het staat er vast in maar ik lees eroverheen 😉
Jaimy
19 september 2019 at 19:51Dat mak op 175 graden!
Patricia
11 oktober 2020 at 00:38Hallo!! Kan ik i.p.v. de melk ook yoghurt gebruiken, denk je?
Gr. Patricia
Jaimy
13 oktober 2020 at 12:59Hi Patricia,
Dat durf ik niet te zeggen eigenlijk, omdat ik het zelf nooit zo gemaakt hebt.
Yoghurt is natuurlijk wat dikker en zuurder dus ik denk niet dat je dit 1:1 kan overnemen.
June
28 november 2020 at 17:42Hoi Jaimy!
Dit recept klinkt erg lekker en ik ga hem zeker uitproberen! Ik had een vraagje: hoe groot/lang is het bakblik dat jij hebt gebruikt voor deze cake? Ik heb er zelf een van 30 cm. Is dit groot genoeg denk je? Of zal ik wat extra maken?
Groetjes June
Jaimy
1 december 2020 at 19:42Hi June,
Die van mij is ook 30 cm dus dat moet zeker lukken!