Alles over rode biet!
Echt zo’n Hollandse heerlijkheid. De rode biet is een super gezond ingrediënt, lees er snel alles over in dit artikel.
Wat is rode biet?
De rode biet is een wortelgewas uit de amarantenfamilie. Dit is een familie van tweezaadlobbige kruidachtige planten. De rode biet behoort tot de bieten, zet zoals de suikerbiet en de snijbiet, maar is ook familie van spinazie.
Op Jaimy’s Kitchen behoort Rode biet tot de groep met wortel en knol groenten, zoals ook de wortel, pastinaak en knolselderij behoren. De rode biet is een groente uit de typische Nederlandse keuken.
Wanneer is rode biet in het seizoen?
Voor de teelt zijn een aantal perioden te onderscheiden, namelijk:
- Zeer vroege teelt, waarbij gezaaid wordt van half februari tot half maart onder verwarmd glas, verspeend wordt in perspotten in koude of warme bak en in de eerste helft van april buiten wordt uitgeplant. De oogst valt tussen half mei en half juni.
- Vroege teelt, waarbij in maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen half juni en 10 juli.
- Zomerteelt, waarbij eind maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen 10 juli en eind juli.
- Herfstteelt, waarbij eind april tot begin juni ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt in september tot in november.
Teelt voor conservering als kleine rode bietjes, waarbij in juni of begin juli dicht gezaaid wordt. De oogst valt in oktober tot in november.
Belast ik het milieu door het eten van rode biet?
Nederlandse rode bieten uit volle grond hebben een lage co2 uitstoot.
Is rode biet gezond?
Voor je gezondheid is rode biet wel echt een aanrader, ze bevatten veel verschillende vitaminen zoals vitamine A, C en B11 en mineralen zoals, kalium, magnesium en calcium. Bieten bevatten tevens ook nitraat, te veel nitraat is niet gezond, de hoeveelheid in gekookte bieten is echter niet gevaarlijk
De smaak van rode biet
Rode biet smaakt zoet en heeft een lekkere zachte textuur. Je kan er goed mee combineren en is heerlijk!
Verschillende bereidingswijzen
De traditionele Hollandse wijze is natuurlijk de rode bieten stamppot, maar je kan eindeloos variëren met de rode biet. Namelijk door ze te koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade met bijvoorbeeld appel of augurk. Je kan zelfs bietensap drinken! Dus een smoothie behoort ook zeker tot de opties.
Tot slot
Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.