Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten maart: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In maart zijn mijn favoriete seizoensgroenten: knolselderij, rode kool, sla, courgette en zoete aardappel.
Maart is alweer de laatste maand van de winter, omstreeks het einde van deze maand doet de lente namelijk haar intrede. 

Mede daarom is het juist nu extra belangrijk gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is ook alweer een stuk beter mogelijk omdat er een vijftal nieuwe groentes haar intrede doet in het seizoen. Daarom beschrijf ik in dit artikel mijn persoonlijke favoriete recepten voor deze maand.

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. Het is de meest eenvoudige manier om rekening te houden met duurzame gewoontes. Omstandigheden hoeven minder beïnvloed te worden en de groentes zijn volop aanwezig. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand maart

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand maart in het seizoen zijn.
Aardpeer, ui, andijvie, asperge (wit), aubergine, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccolini, champignons, Chinese kool, courgettes, frisline, groene boontjes, knolselderij, komkommer, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, paprika, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, rabarber, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren,  shii-take, sjalot, sla, spinazie, spruitjes, tomaat, tuinkers,  waterkers, witlof, witte kool en zoete aardappel.

Ten opzichte van februari, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
spitskool en wortelen.

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Zoete aardappel

Wil je comfort food, maar dan met een gezonde inslag, probeer dan een lekkere Caprese hamburger met zoete aardappel frietjes. Wist je trouwens dat zoete aardappel een van de meest gegeten groentes is van de wereld? Met name erg populair op de andere continenten, zoals in deze Aziatische zoete aardappel dahl met spinazie, in een Hollandse zoete aardappel stamppot of in deze Midden-Amerikaanse variant; de Mexicaanse kapsalon met zoete aardappel. Een ander lekker recept is een quinoa salade met zoete aardappel.

Klik voor al mijn zoete aardappel recepten.

Knolselderij

Knolselderij is zo'n oer-Hollandse groente die vaak in soepen of stoofschotels verwerkt worden. Zo is het heerlijk in erwtensoep.  Wil je de knolselderij iets meer in de hoofdrol zetten? maar dan een hele knolselderij uit de oven en maak van de restjes een heerlijke pasta met geroosterde knolselderij en spinazie. Een andere favoriet is een lekkere salade van knolselderij. Iets spannenders? Maak dan knolselderij shoarma

Kijk hier voor al mijn knolselderij recepten.

Rode kool

Rode kool is een typisch ingrediënt uit de Nederlandse keuken, ze zijn dan ook erg gezond een hebben een typische koolsmaak. Je kan het op authentieke wijze Hollandse gestoofde rode rool met appel bereiden of op moderne wijze met appel, zoals in deze rode kool salade. Wraps zijn overigens niet typisch Nederlands, toch kun je ze vullen met rode kool voor het beste van verschillende keukens in dit recept voor wraps met bloemkool en rode kool.

Sla

Sla is natuurlijk een ontzettend allround ingrediënt. Een van mijn favoriete salades is deze heerlijke salade met rode bessen en avocado. Ook kun je sla als een soort bootje gebruiken voor een heerlijke kipsalade, dit is het recept voor slabootjes met kipsalade. Maar sla kun je ook als topping gebruiken, zoals in dit recept flammkuchen met champignons.

Klik hier voor al mijn recepten met sla.

Courgette

Met de courgette kun je courgette soep (met variaties) maken, een geliefde soepvariant. Courgettes zijn ook perfect om te grillen bijvoorbeeld in een tosti te verwerken met het recept: tosti recept met courgette, geitenkaas en paprika. De groente past ook goed in de Italiaanse keuken in een lekkere lasagne met courgette, spinazie en ricotta of het recept pasta met geraspte courgette en garnalen. Maar courgette misstaat ook niet op een heerlijke pizza, zoals vegetarische pizza met courgette. De courgette is dus een ontzettend veelzijdige groente!

Klik voor hier voor al mijn recepten met courgette.