Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Kerst Recept: Gravad Lax met Bieten

Kerst Recept: Gravad Lax met Bieten

Bereidingstijd: 10 min.

Personen:


Ingrediënten

  • 600 gr zalmfilet met huid
  • 100 gr grof zeezout
  • 120 gr bruine basterd suiker
  • 120 gr witte basterdsuiker
  • 2 el honing
  • 2 geraspte appels
  • 2 geraspte kleine bieten
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 tl witte peper
  • 2 el witte wijn azijn
  • 15 gr dille

Voor erbij

  • 6 bieten
  • olijfolie naar smaak

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Gravad lax is een heerlijke manier van het pekelen van zalm

Zelf gravad lax zalm bereiden

Dit recept wil ik al een tijdje maken, nadat ik dit bij vriendinnetje Mathilde gehad heb. Het was zó enorm lekker, dat ik bedacht dat dit een perfect kerst recept is. Een lekker voorgerechtje, wat zeer makkelijk een aantal dagen van te voren te maken is. Deze ingemaakte zalm is heerlijk, maar ik kan je vertellen dat het niet zonder slag of stoot ging om dit te maken. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Gravad Lax Jeroen Meus inspiratie

De Gravad Lax maakte ik naar inspiratie van een Jeroen Meus recept, in combinatie met een paar andere recepten online. Waar ging het dan mis? Bij het zout! De zalm was veel en veel te zout. Gelukkig had ik twee flinke stukken en ging ik met het andere stuk aan de slag om het te redden, wat aardig gelukt is. Ik heb hier meer suiker en extra wat honing aan toegevoegd, Dus, hier onder mijn interpretatie op een goed Gravad Lax recept.

 

Bereiding

Stap 1

De Gravad Lax kun je het beste 3 tot 5 dagen van te voren bereiden, maar het moet echt minstens 24 uur in de koelkast staan.

Stap 2

Neem een ovenschaal en leg hier het stuk zalm in. Nu mag je alle ingrediënten hier aan toe voegen, op de dille en de ingrediënten 'voor erbij' na. Het mengsel is je marinade waar de zalm in gaat conserveren als ware.

Stap 3

Zorg ervoor dat de marinade goed over de zalm verdeeld is, dek het af met zilverfolie en leg er iets zwaars op, zo kan het dan vervolgens in de koelkast.

Stap 4

Wanneer de zalm na een paar dagen goed ingetrokken is, is hij klaar om op te eten! Stoom wat bietjes voor erbij, dresseer deze met wat olijfolie en maak het bord op met de dille.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

lunch vis & zeevruchten voorgerechten bieten

Bekijk ook eens deze recepten

Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴