Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over pastinaak!

Een groente met enorm veel voedingsstoffen, pastinaak is mede daardoor een van mijn favorieten. Lees snel alles over deze groente.

Wat is pastinaak?

Pastinaak is een beetje de natuurlijke tegenhanger van de aardappel, alleen dan veel minder bekend en populair. Echter de pastinaak is eigenlijk een wit-gele wortel en is dan ook familie van de gewone wortel. Het is dan ook een wortel gewas van de schermbloemenfamilie waartoe ook venkel en wortel behoren.

Wanneer is pastinaak in het seizoen?

De pastinaak is, mede door zijn gezondheidsvoordelen een echte wintergroente. Toch kunnen ze bij vroeg zaaien al in de zomer geoogst worden. Het seizoen is eigenlijk het najaar, september tot december.

Belast ik het milieu door het eten van pastinaak?

Pastinaak behoort eigenlijk een beetje tot de vergeten groentes maar worden zeker nog in Nederland verbouwd. Echter niet op grote schaal. Als je pastinaak uit Nederland eet in het seizoen, dan belast je het milieu minimaal.

Is pastinaak gezond?

Pastinaak is erg gezond, en kan ook wel eens gezien worden als de extra gezonde variant vand de aardappel. Ze hebben namelijk een erg hoog gehalte mineralen zoals kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, en daarbij aangevuld met erg veel verschillende vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K. En dat is nog niet alles ook heeft het een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Het is een van de de calorierijkste groenten en ze hebben een vochtafdrijvende werking. Daarbij zijn ze ook zeer geschikt voor diabetici.

De smaak van pastinaak

De smaak is zoeter de gewone wortel en zachter qua samenstelling. De smaak is enigszins zoet, intens en aromatisch. Op het smakenpallet ligt het een beetje tussen de een wortel en knolselderij in. Volgens sommigen heeft de smaak van pastinaak ook iets van anijs.

Verschillende bereidingswijzen

Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden. Maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar jou bereidingswijze!

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.

Aanvullende noot

De pastinaak, die lijkt op een wortel, is een wortelgewas met een heel scala aan unieke gezondheidsvoordelen. Net als wortels worden pastinaken zoeter als het kouder wordt, waardoor ze heerlijk zijn bij een wintermaaltijd. Ze hebben een ietwat aardse smaak en zijn zeer voedzaam. Een portie van 160 gram gekookte pastinaken bevat bijna 6 gram vezels en 34% van de ADH aan vitamine C. Bovendien vormen ze een uitstekende bron van B- en E-vitamines, kalium magnesium en mangaan. Omdat ze erg vezelrijk zijn, zijn ze ook erg goed voor de spijsvertering. Ze bevatten vooral veel oplosbare vezels, die in het spijsverteringskanaal worden omgevormd tot een soort gelei-achtige substantie. Dit kan de opname van suikers in de bloedbaan vertragen, wat vooral goed is voor mensen met diabetes. Oplosbare vezels houden ook verband met een lager risico op hartziektes, borstkanker en beroerte.

Kortom: 

De pastinaak is een zeer voedzaam wortelgewas. Deze groente bevat een indrukwekkende hoeveelheid oplosbare vezels, wat geassocieerd wordt met allerlei gunstige gezondheidseffecten.