Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten september: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In de maand september zijn onder andere de volgende groenten in het seizoen: rode biet, aubergine, courgette, venkel en paprika

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z'n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Groenten van de maand september

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand september in het seizoen zijn.
Andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, broccoli, bleekselderij, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paksoi, paprika, prei, radijs, rode biet, raapstelen, rode kool, savooikool, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaat, venkel, waterkers en wittekool.

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy's Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Aubergine

Oh, yes het is het seizoen van de aubergines. Wat een heerlijke veelzijdige groente is dit toch. In september kan het nog wel eens lekker BBQ-weer zijn, dus wat dacht je van heerlijke BBQ spiesen met aubergine? Een heerlijk gerecht uit Sicilië is caponata waarbij ook courgette paprika, olijven en kappertjes horen.
Cannelloni rolletjes van gegrilde aubergine is een gezonde variant op het klassieke pasta recept. Toch liever een klassiek Italiaans recept? Denk dan aan pasta alla norma. Het recept voor aubergine schnitzels is echt eens even iets anders en ik weet zeker dat je jouw tafelgasten hiermee kunt verassen. Last, but not least kan ik mijn Indiase aubergine curry aanraden!

Bovenstaand zijn allemaal recepten voor de avondmaaltijd, maar aubergine kan ook goed bij de borrel met deze bruschetta's met aubergine, burrata en gegrilde druiven of met zelfgemaakte baba ganoush

Klik hier voor al mijn aubergine recepten.

Rode biet

Rode bietjes hebben een speciaal plekje hier, omdat ze altijd in de moestuin van mijn schoonvader stonden. De komende twee maanden zijn de bietjes nog in het seizoen, dus geniet ervan zoals met dit heerlijke voorgerecht van vegetarische tartaar van rode bieten. Ook een gezonde quinoa salade met blauwe bessen en rode biet is ook een aanrader. Een andere favoriet is risotto met rode biet en burrata

Een écht Jaimy's Kitchen top recept is het recept voor vegan rode bieten burgers. Zin in iets frissers? Maak dan een heerlijke smoothie met rode biet en rood fruit.

Klik hier voor al mijn aubergine recepten.

Courgette

Courgette is de topper van de maand September. En we zijn ook fan van courgette, omdat je deze groente op zoveel verschillende manieren kunt verwerken in recepten. Is het nog lekker BBQ-week deze maand? Maak dan deze heerlijke zalm en courgette spiesen! Voor de iets koudere dagen is een quiche met courgette en geitenkaas juist weer erg lekker. 

Wij zijn ook erg gek op risotto's en deze risotto met courgette en gerookte zalm is een grote favoriet! Een ander recept met een Italiaans tintje is gnocchi met courgette en ricotta

Voor de lunch maak ik graag tosti's, zo ook een tosti met geitenkaas, courgette en paprika maar ook een plak hartige courgette cake met feta is onwijs lekker, zeker als tussendoortje!

Klik hier voor al mijn courgette recepten.

Venkel

Venkel houden we nog een maandje in het overzicht! Een groente waar je van houdt of niet; maar in deze heerlijke romige risotto met venkel en citroen moet je er bijna van houden.
Liever een voorgerechtje of hapje maken? Dan moet je voor deze crostini's met venkel en mosselen gaan. Die mosselen zijn trouwens in seizoen, net als Hollandse garnalen in dit pasta recept.

Klik hier voor al mijn venkel recepten.

Paprika

Een onwijs veelzijdige groente die altijd volop verkrijgbaar is. Onze favoriete recepten? (vega) gehaktballetjes met een paprikasaus en krieltjes, paprika soep met tomaat en Mexicaans gevulde paprika's of heerlijke Mexicaanse burrito's. Heb je nu een klein beetje paprika over? Dan is het lekker om een tosti te maken met paprika of dit gewoon in een heerlijk wok recept te verwerken.

Wil je trouwens weten hoe je paprika's roostert

Klik hier voor al mijn paprika recepten.