Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten mei: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In mei zijn mijn favoriete seizoensgroenten: asperge (groen), asperge (wit), sla, spinazie en nog steeds radijsjes. Ook doet de bleekselderij halverwege de maand zijn intrede.

Mei is gewoon lekker en mei is gewoon fijn. Daarom beschrijf ik mijn persoonlijke favorieten recepten voor de maand mei in dit artikel. Wist je trouwens dat de topmaanden voor de asperge mei en juni zijn?

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. Het is de meest eenvoudige manier om rekening te houden met duurzame gewoontes. Omstandigheden hoeven minder beïnvloed te worden en de groentes zijn volop aanwezig. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand mei

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand mei in het seizoen zijn.        

Ui, andijvie, asperge (groen en wit), aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgettes, erwtjes, frisline, groene boontjes, knolselderij, komkommer, koolrabi,  krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, paprika, pastinaak, peterselie, pompoen, postelein, prei, rapenrabarer, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool,  selderijshii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, tomaat, tuinkersvenkel, warmoes/snijbiet, waterkers, witlofwitte kool en wortelen.

Ten opzichte van april, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
Aardpeer, schorseneren, spruitjes en zoete aardappel.Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Asperge (groen en wit)

Als eerste wil ik jullie inspireren met de blog 10 x asperge recepten. Ik vind asperges heerlijk om te combineren met zalm, zoals in deze aspergesoep met gerookte zalm of in deze pasta met zalm en asperges of deze lekkere gekookte asperges met gerookte zalm en avocado. Een quiche met gerookte zalm en asperges is ook een favoriet hier in huis. Dat zijn natuurlijk allemaal recepten met het witte goud, maar wat dacht je van groene asperges in bijvoorbeeld een quiche met groene asperges of lekkere groene asperge rolletjes met bladerdeeg en Parmezaanse kaas.

Klik hier voor al mijn asperge recepten.

Sla

Sla is natuurlijk altijd volop verkrijgbaar, maar deze maand dus vers van het land, uit Nederland. Probeer de stevige blaadjes eens als basis voor deze heerlijke sla bootjes met kipsalade of in deze sla wraps met hoisin kip. Toch liever een hele salade? Denk dan aan deze lekker bulgur salade met haloumi.  

Klik hier voor al mijn recepten met sla.

Spinazie

Wie is er niet gek op spinazie, zo gooi ik heel vaak spinazie door een smoothie. Wil je doch een avondmaaltijd maken dan is dit heerlijk in een Indiase zoete aardappel dahl met spinazie, of in een Turks recept zoals de Turkse borek met feta en spinazie of in een recept met een Italiaans tintje, namelijk de aubergine cannelloni met ricotta en spinazie. Een andere favoriete manier van spinazie eten is voor in in een quiche, zoals de quiche met spinazie, feta en zalm. Wil je totaal een lente recept samenstellen? Maar dan deze spinazie salade met aardbeien en mozzarella

Met spinazie kun je dus letterlijk alle kanten op 😉 

Klik hier voor al mijn recepten met spinazie.

Radijs

Radijsjes zijn een heerlijke groente om toe te voegen in allerlei recepten. het is een lekkere licht pittige toevoeging. Poké bowls moeten lekker kleurig zijn en daarom zijn radijsjes altijd een goede keuze. Zo voeg ik ze toe aan mijn favoriete poké bowl recepten; poké bowl met teriyaki kip, poké bowl met garnalen, poké bowl met tempeh. Wist je dat je radijsjes ook kunt roosteren en toevoegen in deze lekkere couscous salade met geroosterde radijs? Maar ook in deze couscous salade met zalm en blauwe bessen is radijs een kleurige toevoeging. En vergeet deze lekkere combi van seizoensgroenten niet: aspergesoep met radijs

Klik hier voor al mijn recepten met radijs.

Bleekselderij

Deze groente doet halverwege de maand mei zijn intrede. Je kent bleekselderij vast wel als basis in bijvoorbeeld een vegetarische groentesoep of in pasta met bolognese saus. Daarnaast vind ik bleekselderij een lekkere frisse toevoeging aan salades zoals aan een venkel salade met bleekselderij of in een witlof en bleekselderij salade. het laatste verassende recept is om bleekselderij als crunch toe te voegen aan een zelfgemaakte zalmsalade

Klik hier voor al mijn recepten met bleekselderij.

Hier nog even een afsluiter, want ook raapstelen zijn deze maand in het seizoen. combineer het met de andere seizoensgroente van mei namelijk radijs in deze plaattaart met raapstelen en radijs

Geniet van de maand mei!