Seizoensgroenten mei: deze recepten maak je!


Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In mei zijn mijn favoriete seizoensgroenten: asperge (groen), asperge (wit), sla, spinazie en nog steeds radijsjes. Ook doet de bleekselderij halverwege de maand zijn intrede.
Mei is gewoon lekker en mei is gewoon fijn. Daarom beschrijf ik mijn persoonlijke favorieten recepten voor de maand mei in dit artikel. Wist je trouwens dat de topmaanden voor de asperge mei en juni zijn?
Waarom groenten uit het seizoen eten?
Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:
- De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
- Het is de meest eenvoudige manier om rekening te houden met duurzame gewoontes. Omstandigheden hoeven minder beïnvloed te worden en de groentes zijn volop aanwezig. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
- Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.
Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!
Groenten van de maand mei
Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand mei in het seizoen zijn.
Ui, andijvie, asperge (groen en wit), aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgettes, erwtjes, frisline, groene boontjes, knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, paprika, pastinaak, peterselie, pompoen, postelein, prei, rapen, rabarer, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, selderij, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, tomaat, tuinkers, venkel, warmoes/snijbiet, waterkers, witlof, witte kool en wortelen.
Ten opzichte van april, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
Aardpeer, schorseneren, spruitjes en zoete aardappel.Koken met seizoensgroenten
Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.
Asperge (groen en wit)

Yes, het asperge seizoen is in volle bloei in de maand mei. Dus, geniet er volop van deze maand, met natuurlijk een van de onderstaande recepten van Jaimyskitchen.nl. Een aantal andere verassende recepten met asperges zijn:
- Witte asperges en shiitake in Aziatische saus - deze saus, die moet je geprobeerd hebben!
- Aziatische asperge salade met pindasaus - een koude salade met een mix van witte en groene asperges
- Asperge salade - een salade voor op brood of een toastje
- Bruschetta met aardbei en witte asperges - een perfect Moederdag recept
Maar, asperges hoeven niet in spannende recepten verwerkt te worden. Er zijn ook vele klassieke recepten waarin asperges onwijs lekker zijn. Denk aan een heerlijke pasta met asperges en zalm of een heerlijke Italiaanse risotto met asperges en pesto.
Ben je ook fan van deze heerlijke groente? Klink dan zeker even door op de onderstaande links
15 x recepten met witte asperges
Bekijk nog meer asperge recepten
Sla

Sla is misschien wel de ultieme lentegroente: licht, fris en veelzijdig. In mei komt deze groente rechtstreeks van de Nederlandse akkers, vol smaak en knapperigheid. Er zijn talloze soorten om mee te variëren, van zachte botersla tot stevige romaine, pittige rucola of kleurrijke eikenbladsla. Natuurlijk is sla perfect als basis voor een salade, maar sla is veel meer dan dat! Gebruik de stevige blaadjes als gezonde vervanger voor wraps of taco’s, zoals in deze sla-bootjes met kipsalade of de sla wraps met hoisin kip. Ook op broodjes doet sla het goed: een laagje romaine of veldsla zorgt voor een frisse bite op een sandwich met tempeh en koningsoesterzwam of in een lunchwrap met rode bessen roomkaas.
Maar natuurlijk kunnen de lunch- en maaltijd salades niet in dit rijtje ontbreken. Dit zijn een aantal toppers:
- Salade met gorgonzola en linzen
- Pasta pesto salade met mozzarella
- Aardappel salade met tonijn en boontjes
- Pasta salade met rode bessen en avocado
- Salade met nectarine, halloumi en quinoa
Spinazie

Spinazie is zo’n groente die je echt áltijd in huis wilt hebben. Het is voedzaam, zacht van smaak en superveelzijdig. In mei is spinazie volop vers verkrijgbaar van eigen bodem – en dat maakt het nog lekkerder! Je kunt spinazie zowel rauw als kort gebakken gebruiken, in salades, quiches, stoofpotjes en zelfs in groene smoothies. Hier zijn een paar heerlijke manieren om spinazie te verwerken:
- In een smoothie – Een handje spinazie in je smoothie zorgt voor extra vitaminen, zonder dat je het echt proeft. Maak deze groene smoothie.
- In een curry of stoofpot – Bijvoorbeeld in deze Indiase zoete aardappel dahl met spinazie. Comfort food met pit!
- In een hartig hapje – Zoals in Turkse börek met feta en spinazie – een echte klassieker.
- In ovengerechten – Denk aan deze aubergine cannelloni met ricotta en spinazie, een heerlijke Italiaanse twist.
In een quiche – Zoals mijn favoriet: quiche met spinazie, feta en zalm – perfect voor brunch of lunch.
In een frisse salade – Combineer spinazie met aardbeien en mozzarella voor een echt lentegevoel op je bord.
Met spinazie kun je dus letterlijk alle kanten op 😉
Radijs

Radijs is zo’n groente die misschien klein is, maar wél een groot verschil maakt. Met z’n knapperige bite en licht pittige smaak is radijs een perfecte toevoeging aan allerlei lente- en zomerrecepten. Bovendien zorgen de roze en rode tinten direct voor kleur op je bord. Of je ze nu rauw gebruikt, roostert of als frisse topping inzet: met radijs geef je elk gerecht een lekkere crunch.
In pokébowls – Radijs is ideaal voor in kleurrijke poké bowls zoals:
Geroosterd – Jawel, je kunt radijsjes ook roosteren! Bijvoorbeeld in de:
- Couscoussalade met geroosterde radijs – verrassend en smaakvol.n een frisse viscombi – In de couscoussalade met zalm en blauwe bessen geeft radijs net dat pittige contrast.
In salades - radijs past in elke frisse salade, maar is ook lekker gecombineerd met granen zoals:
In soep – Probeer eens de aspergesoep met radijs – een lekkere seizoenscombi met een knapperige twist.
Bleekselderij

Bleekselderij maakt halverwege mei zijn intrede als echte seizoensgroente. Deze knapperige, frisse groente is perfect als smaakmaker in allerlei gerechten. Je kent ‘m waarschijnlijk als onderdeel van een klassieke soep- of pastasaus basis, maar bleekselderij is zó veelzijdig! Van pasta tot salade – het voegt altijd een lekkere crunch en frisse smaak toe.
In soep of saus – Onmisbaar in een:
- Vegetarische groentesoep of
- Smaakvolle basis in een pasta met bolognese saus.
In frisse salades – Bleekselderij doet het geweldig salades zoals:
- Venkel salade met bleekselderij – licht en kruidig
- Witlof en bleekselderij salade – fris en knapperig, perfect voor de lunch
Broodsalade of bij de borrel - voeg een lekkere crunch toe door de toevoeging van bleekselderij in een zachte salade.
- Zelfgemaakte zalmsalade – Een verrassende toevoeging voor extra bite en frisheid.
Hier nog even een afsluiter, want ook raapstelen zijn deze maand in het seizoen. combineer het met de andere seizoensgroente van mei namelijk radijs in deze plaattaart met raapstelen en radijs.
Geniet van de maand mei!
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.