Seizoensgroenten februari: deze recepten maak je!
Nieuwe maand, nieuwe groenten van de maand. In februari zijn mijn favoriete seizoensgroenten: pastinaak, witte kool, zoete aardappel, knolselderij en spitskool!
Hebben jullie nog lekkere recepten met deze ingrediënten? Stuur dan een berichtje!
Waarom groenten uit het seizoen eten?
In februari is het Valentijnsdag en een paar dagen later is mijn verloofde jarig. Een voor mij bijzonder liefdevolle maand. Een maand met extra veel redenen om dus lekkere maaltijden te bereiden. Uiteraard het liefst met ingrediënten uit het seizoen en daarom mijn lievelingsrecepten met de onderstaande ingrediënten.
Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:
- De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
- De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
- Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.
Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!
Groenten van de maand februari
Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand februari in het seizoen zijn:
Aardpeer, ui, aubergine, bloemkool, boerenkool, brocolini, champignons, Chinese kool, frisline, , knolselderij, komkommer, , lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, rabarer, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers, waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.
Ten opzichte van september, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
selder
Koken met seizoensgroenten
Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.
Pastinaak
Het ziet er een beetje uit als een wortel, en dat is het eigenlijk ook, maar dan wit. We hebben het over pastinaak. Net als wortel zéér gezond en heerlijk als soep zoals deze pastinaak soep met paddenstoelen en broodkruim of deze geroosterde paprika en pastinaak soep. Ben je gek op iets knapperigs in een soep? Dan kun je deze variant voor pastinaak soep met cashewnoten eens proberen.
Pastinaak is een heerlijke groente om te roosteren in de oven, zoals in dit recept gedaan wordt: kabeljauw met rode bessensaus, pompoenpuree en pastinaak. Een andere manier van geroosterde pastinaak te eten is met whipped feta. Ook is deze stoofschotel met pompoen, pastinaak en bier een echte topper. Hij heet dan wel herfst stoofschotel, maar alle ingrediënten zijn nog volop verkrijgbaar! Als laatste is een aardappel gratin met pastinaak ook een heerlijke manier om meer groenten in je gerechten te verwerken.
Bekijk nog meer pastinaak recepten.
Witte kool
Dit is een van de top recepten op Jaimy's Kitchen; de Amerikaanse coleslaw - kool salade. Die salade met witte kool is ook heerlijk in deze wraps met tofu en koolsalade. Een ander lekker recept met witte kool is de Griekse witte kool salade, onwijs makkelijk zelf te maken en enorm smaakvol! Als je dan die witte kool salade gemaakt hebt, dan kun je die meteen in deze Griekse pitabroodjes met falafel toevoegen.
Daarnaast is witte kool ook erg lekker in wokschotels of zoals in deze Indonesische bami goreng.
Knolselderij
Wanneer ik aan knolselderij denk, denk ik toch aan een heerlijke salade. Zo eentje die ook vaak op brood gedaan wordt. of aan het recept voor knolselderij salade, als bijgerecht. Een totaal andere manier om knolselderij te bereiden is om deze in zijn geheel in de oven te bereiden met het recept geroosterde knolselderij. Iedereen kent natuurlijk wel aardappel gratin, maar ook dit kun je heerlijk maken met knolselderij: knolselderij gratin. Laten we niet de klassieke erwtensoep vergeten, die niet compleet is zonder knolselderij. Een geweldig kids recept zijn deze knolselderij koekjes.
En wist jij dat je van knolselderij heerlijke knolselderij shoarma kunt maken?
Bekijk alle knolselderij recepten.
Zoete aardappel
Aardappels zijn oer-Hollands, maar de zoete variant toch echt anders van smaak. Daarnaast is het een groente, die ik in ieder geval graag in mijn recepten toevoeg. Een van mijn favoriete recepten met zoete aardappel is de curry, een Indiase zoete aardappel dahl. Ook kun je de zoete aardappel op heerlijke Hollandse wijze bereiden, in een ovenschotel met zoete aardappel (vega)gehakt prei en paprika. Een heerlijke manier van zoete aardappel bereiden is poffen in de oven of BBQ, zoals deze gepofte zoete aardappel met zelfgemaakte tzatziki. Fastfood time? Maak dan eens een gezondere variant op de kapsalon, door deze Mexicaanse kapsalon met zoete aardappel te maken.
Bekijk alle zoete aardappel recepten.
Spitskool
Spitskool is een groente die je in veel recepten kunt verwerken, omdat het een heerlijke zoete smaak heeft. Zo is een favoriet om dit in een roerbak te verwerken, zoals deze hoisin kip met rijst en spitskool of in de Indonesische sajur lodeh groentencurry. .Maar wees creatief met gerechten noedels met een groentemix en (vega kip) met wat ketjap saus is ook onwijs lekker en makkelijk! Daarnaast is spitskool heerlijk uit de oven zoals deze geroosterde spitskool met cherrytomaatjes, een heerlijke spitskool ovenschotel met (vega) kip of een traybake met aardappel, spitskool en braadworst.
Bekijk alle spitskool recepten.