Seizoensgroenten juni: deze recepten maak je!
Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In juni zijn mijn favoriete seizoensgroenten: artisjok, bleekselderij, witte asperges, broccoli en komkommer.
De juni maand doet denken aan de zon en aan de (start van de) vakantiemaanden. De zomer doet haar intrede rond 21 juni, en dat maakt juni dus een echte overgangsmaand van lente naar zomer. Het is ook de laatste maand dat er nog asperges verkrijgbaar zijn! Maar hier heb ik het al uitvoerig over gehad in april en mei. Daarom heb ik voor juni een vijftal andere groentes uitgekozen, mijn persoonlijke favorieten recepten voor deze maand beschrijf ik dan ook in deze blog.
Waarom groenten uit het seizoen eten?
Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:
- De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
- Het is de meest eenvoudige manier om rekening te houden met duurzame gewoontes. Omstandigheden hoeven minder beïnvloed te worden en de groentes zijn volop aanwezig. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
- Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.
Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!
Groenten van de maand juni
Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand juni in het seizoen zijn.
Ui, andijvie, artisjok, asperge (groen en wit), aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, brocoli, brocolini, champignons, Chinese kool, courgettes, erwtjes, frisline, groene boontjes, knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, paprika, peterselie, pompoen, postelein, prei, rapen, rabarer, radicchio rosso (rode kool), radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, selderij, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, tomaat, tuinkers, venkel, warmoes/snijbiet, waterkers, witlof, witte kool en wortelen.
Ten opzichte van mei, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
Pastinaak
Komkommer
Komkommer is een all-time favoriet van eigenlijk de meeste mensen. Ik ken in ieder geval niemand die geen komkommer lust, jij? Nu wil ik je een aantal lekkere opties geven om komkommer in gerechten te verwerken. Zo kun je komkommer goed in hapjes verwerken zoals garnalen hapjes met avocado en komkommer, of knapperige komkommer hapjes gevuld met zalmsalade of deze komkommer rolletjes met feta en walnoten. Komkommer is natuurlijk lekker in een salade, denk eens aan deze tabouleh salade met veel kruiden of een lekkere watermeloen salade met komkommer en haloumi. Voeg ook extra groenten toe door komkommer in je lunch gerecht te verwerken: toast met cottage cheese, komkommer en rode bessen.
Klik hier voor al mijn komkommer recepten.
Asperge (groen en wit)
Nog maar 24 dagen in de maand juni kunnen we genieten van de heerlijke witte asperges! Dan is het officiële aspergeseizoen in Nederland voorbij en moeten we weer een jaartje wachten tot we weer kunnen genieten van het witte goud. En dat betekend dat het tijd is om soms even wat avontuurlijker te zijn met asperges, zoals asperges grillen! En mocht je er dan een aantal over hebben, kun je deze gegrilde asperges ook aan dit gerecht toevoegen: ravioli met gegrilde asperges. Wereldse smaak met asperges proberen? Maak dan taco's met witte asperges en avocado. Een andere aanrader is ook om een heerlijke broodsalade te maken van asperges zoals deze aspergesalade met erwtjes. Of wil je lunchen met asperges? Maak dan deze toast met asperges, spinazie en een ei of een lekkere quiche met asperges en erwtjes.
Of ga voor groene asperges met de onderstaande recepten:
- Aziatische salade met groene asperges en mango
- Plaattaart met roomkaas en groene asperges
- Salade met groene asperges en frambozen
Klik hier voor al mijn asperge recepten.
Bleekselderij
Deze maand is de bleekselderij volop verkrijgbaar. Deze groente is onwijs lekker om rauw in een beetje hummus te dippen. Ik ben gek op bleekselderij in salades zoals in een frisse venkel en bleekselderij salade met munt. En andere manier om sla en bleekselderij te combineren om lekkere sla wraps te maken met een vulling van kip en bleekselderij. De meest klassieke manier om bleekselderij te gebruiken is natuurlijk in een lekkere vegetarische groente soep.
Klik hier voor al mijn recepten met bleekselderij.
Artisjok
Mijn meest favoriete gerecht met artisjok is een recept van Ottolenghi, namelijk deze lekkere aardappelsalade met artisjokken en zelfgemaakte dragon mayonaise. Ook zijn artisjokken een goede toevoeging op een pizza, kies vooral zelf de ingrediënten en voeg hierbij artisjokken want ze kunnen in veel combinaties, dit is mijn lekkerste pizza recept met artisjokken. Wil je eens iets anders proberen? Maak dan deze indrukwekkende fritatta rol met linzen en artisjokken.
Klik hier voor al mijn recepten met artisjok.
Broccoli
Oh veelzijdige broccoli, je bent zeker een favoriet hier in huis. Zelfs mijn zoontje Noah vind het lekker, de meeste dagen althans, maar zo gaat dat met een dreumes. Zo kun je deze groene groente in zoveel soorten recepten toevoegen. Dit zijn een aantal van mijn favorieten:
- Risotto met champignons en broccoli
- Pasta met zalm en broccoli
- Traybake met zalm, aardappel en broccoli
- Vegetarische wok met noedels en groenten
- Courgette en broccoli soep
Kijk hier voor al mijn broccoli recepten.
We wensen je een heerlijke maand toe!
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.