Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten april: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In april zijn mijn favoriete seizoensgroenten: andijvie, lente-ui, mais en witte asperges.

Eén april, kikker in de bil. Maar over koken met seizoensgroenten maken wij geen grappen. Het is namelijk de eenvoudigste manier om duurzaam bezig te zijn. Daarom neem ik je mee in mijn favoriete seizoensgroenten voor de maand april en beschrijf ik mijn persoonlijke favorieten recepten voor deze maand in dit artikel.

Wat zijn jouw favoriete groenten in de maand april?

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. Het is de meest eenvoudige manier om rekening te houden met duurzame gewoontes. Omstandigheden hoeven minder beïnvloed te worden en de groentes zijn volop aanwezig. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand april

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand april in het seizoen zijn.

Aardpeer, ui, andijvie, asperge (groen en wit), aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, brocolini, champignons, Chinese kool, courgettes, frisline, groene boontjes, knolselderij, komkommer, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, paprika, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, rabarer, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren,  selderij, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spruitjes, tomaat, tuinkers,  venkel, waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.

Ten opzichte van maart, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
BoerenkoolKoken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Witte asperges

Als ambassadeur van de asperge zijn ze in de lente natuurlijk mijn seizoen favoriet! Op mijn site staan tientallen recepten met de koningin van de groentes, ze worden zo genoemd omdat de teeltwijze veel aandacht behoeft en natuurlijk door de ge-wel-di-ge smaak! Er staan veel lekkere recepten online zoals dit recept asperges met avocado en gerookte zalm, klassieke asperges met botersaus of pasta met asperges en zalm. Ik ben ook gewoon TE enthousiast over de asperge. Nog een laatste aanrader: asperges met erwtjes en kabeljauw. Jij ook bekijk dan deze blog met 10x asperge recepten.

Kijk hier voor al mijn asperge recepten.

Andijvie

Aaah andijvie; een echte topper uit de Nederlandse keuken, die traditioneel met name als stamppot erg lekker is. Lees hier mijn duurzamere variant van de traditionele andijvie stamppot. Vergeet niet dat je andijvie ook erg lekker als basis voor een salade kunt gebruiken. Een andere manier om andijvie te verwerken in een recept is: Andijvie a la creme met kippendijen. Heerlijk!

Lente-ui

Als je het in de lente hebt over seizoensgroenten dan mag je natuurlijk niet praten zonder de lente-ui te benomen. Uiteraard een lekkere smaakversterker als garnering, zoals in een heerlijke pokébowl met garnalen bij deze gevulde paprika's met couscous of gecombineerd met avocado mousse met rode bessen.

Mais

Mais, mais, MAIS! Super gezond natuurlijk, lekker als hele maiskolf met feta kaas of juist als topping op avocado toast met gegrilde mais. Mais is ook heerlijk om in wokrecepten te verwerken zoals deze noedels met zelfgemaakte woksaus en tofu. Mexicaanse recepten zijn ook geweldig met mais zoals deze Mexicaanse gevulde paprika's. En zeg nou zelf, hoe prachtig is deze pokébowl met garnalen en mais?

Kijk hier voor al mijn mais recepten.

Aubergine

Aubergine is een heerlijke veelzijdige groente, die je op veel manieren kunt verwerken in gerechten. In de foto hierboven zie en naanbrood met gegrilde aubergine. Ben je ook al bekend met een klassiek Italiaans pasta recept - Pasta alla norma? Een gerecht waar de aubergine de hoofdrol heeft. Een ander Italiaans - of eigenlijk Siciliaans - recept met aubergine is caponata. Mijn favoriete manier van aubergine bereiden is grillen. Deze gegrilde aubergine is heerlijk om in salades te verwerken of bijvoorbeeld op een tosti met gegrilde groenten te verwerken. Daarnaast is het ook heerlijk om hapjes van gegrilde aubergine te maken; aubergine rolletjes met walnoot. Andere favoriete hapjes zijn bruschetta's met aubergine, burrata en gegrilde druiven.

Bekijk hier alle aubergine recepten.