Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over asperges!

Het witte goud, de koningin van de groente, woorden schieten te kort als ik het over deze vitamine knaller heb. En als echte Limburger staan asperges natuurlijk hoog op mijn favoriete groente lijst. Lees snel meer over mijn geliefde asperge.

Wat is een asperge?

De asperge is een eenzaadlobbige plant, dat wil zeggen dat ze één kiemplant per plant hebben. Hoofdzakelijk grassen en granen zijn eenzaadlobbig. De asperge wordt geoogst voordat ze door kunnen schieten richten bloem. Het verschil tussen een witte en een groene asperge is dat de groene wel het licht ziet, de witte blijft onder de grond.

Ze zijn onderdeel van de aspergefamilie, maar op Jaimy’s Kitchen zijn ze aangeduid als bloemgroenten, net zoals de artisjokken en verschillende koolsoorten waaronder boerenkool en rode kool.

Wanneer is asperge in het seizoen?

Asperges kunnen prima overwinteren in de grond, een aspergeplant kan dan ook tot zo’n 8 jaar meegaan. Het aspergeseizoen is de enige periode in het jaar dat asperges beschikbaar zijn, deze periode is zo vanaf februari tot eind juni. Het aspergeseizoen voor Nederlandse asperges is april tot eind juni zeg maar de lente.

Belast ik het milieu door het eten van asperge?

Asperges zijn uitstekend te kweken in de Nederlandse bodem en uit de volle grond, Noord Limburg is dan ook een echte asperge regio, maar ook op andere plekken in Nederland wordt de asperge geteeld. Een groot deel van deze teelt is bestemd voor export naar, met name, Duitsland.

 Voor de teelt en de transport van de asperge is dus weinig energie nodig, de CO2 uitstoot op deze vlakken is dan ook minimaal. Let dan wel goed op de afkomst van de asperges en het aspergeseizoen van Nederland, ze zijn toch het lekkerste uit Nederland, en eigenlijk het beste van je eigen lokale boerderij.

Voor echte verse asperges kun je naar de volgende onderdelen kijken:

  • glanzende stengels
  • een piepend geluid als je ze zachtjes tegen elkaar wrijft
  • het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn

 Groene asperges zijn overigens het hele jaar door in supermarkten te verkrijgen. Deze zijn buiten het aspergeseizoen dus wel enigszins belastend voor het milieu.

Zijn asperges gezond?

Soms wordt er beweerd dat de asperge een genezende kracht heeft, we kunnen dit echter niet met zekerheid zeggen. Wat je wel vaak vrij vaak vast kan stellen, is dat je urine naar asperge ruikt als je ze gegeten hebt, dit is overigens niks om je zorgen om te maken.

 Asperges zijn erg goed voor je gezondheid, ze bevatten namelijk veel vitamine K (wat goed is voor het aanmaken van bloed en botten), verder is ook vitamine C, B1, B2, E en foliumzuur (vitamine B11) rijkelijk aanwezig.

Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van huid tot haar en van celdeling tot het immuunsysteem. Een echte vitaminebom dus!

De smaak van asperges

De smaak van asperges is erg zacht, een beetje mild zelfs. Ze hebben een erg kenmerkende aroma. Groene asperges hebben een sterkere en kruidigere smaak dan witte asperges.

Verschillende bereidingswijzen

Asperges moeten altijd goed geschild worden (deze hoef je niet weg te gooien want de schil en onderkant van de asperge kun je altijd gebruiken voor het trekken van een lekkere bouillon), en de asperge is dan over  het algemeen het beste te bereiden door ze te koken. De groene asperge heeft meerdere mogelijkheden om te bereiden, die zijn namelijk ook erg lekker om te wokken of te verwerken in een salade.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.

* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.