Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over rode kool!

Een oer Hollands ingrediënt op mijn favorietenlijst, ik vertel je graag meer over rode kool. Lees er snel alles over in dit artikel.

Wat is rode kool?

Rode kool behoort, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, tot de koolsoorten. Rode kool behoort tot de sluitkool gewassen en is van oudsher echt een typisch Nederlandse gegeten ingrediënt. 

Op Jaimy’s Kitchen valt rode kool in de groep bloemgroenten, net als de broccoli en de bloemkool. Rode kool is echter nauwer verwant aan de witte kool of de spitskool omdat dat ook koolsoorten zijn.

Wanneer is rode kool in het seizoen?

De rode kool kan onderscheiden worden op basis van een aantal teeltperiodes, namelijk:

Bewaar Teelt met oogst eind oktober tot begin november. Deze kool wordt in speciale kool bewaarplaatsen bewaard tijdens de winter en het voorjaar en soms wel tot juni.

Belast ik het milieu door het eten van rode kool?

Rode kool is een uitstekende keuze aangezien ze in Nederland volop geproduceerd worden op natuurlijke wijze uit de volle grond. Controleer eventueel de aanwezigheid van keurmerken om uitputting van de bodem te voorkomen of zeker te zijn van het verantwoord gebruiken van bestrijdingsmiddelen.

Is rode kool gezond?

Naast eiwitten en koolhydraten, komen ook vitamine C, B1 en B2 voor naast de mineralen ijzer en calcium.

De smaak van rode kool

Rode kool heeft een echte koolsmaak en smaakt zoetjes.

Verschillende bereidingswijzen

De traditionele bereiding op Hollandse wijze is natuurlijk, aardappelen, vlees en rode kool met appeltjes. Heerlijk! Je kan er overigens alle kanten mee op want een salade, of ovenschotel past prima bij dit ingrediënt.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.

Aanvullende noot

Rode kool is een kruisbloemige groente die het goed doet in de kou. Hoewel zowel groene als rode kool enorm gezond zijn, heeft de rode toch een beter nutriëntenprofiel. Een portie rode kool van 90 gram bevat 86% van de ADH aan vitamine C en hoge gehaltes aan vitamine A en K. Tevens is het een goede bron van B-vitamines, mangaan en kalium. Het punt waarop rode kool echter uitblinkt is de hoeveelheid antioxidanten. De heldere kleur van deze groente komt van pigmenten genaamd anthocyaninen. Anthocyaninen behoren tot de familie van flavonoïde antioxidanten en die worden in verband gebracht met een aantal gunstige effecten op de gezondheid. Een daarvan is het vermogen om het risico op hartziektes te verlagen. Onderzoekers die een studie uitvoerden onder 93.600 vrouwen constateerden dat het risico op een hartaanval bij vrouwen die meer anthocyaninen-rijke voeding aten tot 32% lager was dan bij degenen die minder anthocyaninen binnenkregen. Bovendien blijkt een hoge inname aan anthocyaninen het risico op coronaire hartziekte te verlagen. Bijkomend bewijs uit in vitro- en dierstudies suggereert dat anthocyaninen ook een kankerwerend vermogen zouden kunnen hebben.

Kortom: 

Rode kool zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C en K. Ook bevat het anthocyaninen, die zouden kunnen beschermen tegen  hartziekte en bepaalde soorten kanker.