Alles over artisjokken!
Doordat de artisjok zo bijzonder is het een van mijn favoriete groentes. Want wist jij dat ze tijdens de renaissance de koning van de moestuin waren? Lees dus snel meer over artisjokken.
Wat is artisjok?
Artisjok is toch wel een bijzonder groente, ze bevinden zich een beetje op de grens tussen groenten, fruit en bloemen. Het eetbare deel van de artisjok is de onrijpe bloem van een distel. De plant behoort tot de samengesteldbloemigen maar valt binnen de website Jaimy’s Kitchen binnen de bloemgroenten net zoals de asperge en witte kool. De herkomst van de artisjok is mediterraan, daarom is dit ingrediënt in de mediterrane keuken ook zo rijkelijke aanwezig. Bijvoorbeeld in een lekker pasta of op een pizza.
Wanneer is artisjok in het seizoen?
Artisjokken zijn niet echt winterhard, de plant kan de winter wel overleven, maar gedijt niet heel goed bij kou. Artisjokken worden slechts op hele kleine schaal in Nederland geproduceerd en de gesloten bloemknoppen worden dan in augustus en september geoogst. Het seizoen is dan zomers, maar toch zul je Nederlandse artisjokken niet snel vinden in een supermarkt.
Belast ik het milieu door het eten van artisjok?
Artisjokken zijn wel jaarrond verkrijgbaar uit de volle grond, dit zijn dan over het algemeen geïmporteerde producten uit warme landen (zoals bijvoorbeeld Frankrijk met een identieke teeltperiode zeg circa maart / april tot augustus / september). Buiten die maanden zullen het waarschijnlijk geïmporteerde artisjokken uit nog warmere landen zijn die waarschijnlijk ook verder weg liggen.
Is artisjok gezond?
Artisjok is erg gezond, het is namelijk erg rijk aan vitamines welke betreffen A, B1, B2, B6, C en foliumzuur, en de mineralen calcium, fosfor, natrium, koper, magnesium en ijzer, verder zijn vezels en antioxidanten aanwezig. Jeetje mina, letterlijk een mond vol dus.
De smaak van artisjokken
Artisjok heeft een zachte smaak en mogelijk kun je een bittertje herkennen.
Verschillende bereidingswijzen
Artisjokken kun je op diverse manieren klaarmaken, over het algemeen worden ze gekookt of gebakken. Maar door de oorspronkelijk mediterrane afkomst, ook heerlijk uit de oven, op bijvoorbeeld een pizza.
Tot slot
Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.