Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over boerenkool!

Erg geliefd als stamppot is natuurlijk de boerenkool. En mede daarom juist een uitdaging om mee te variëren. Omdat het een echte wintergroente is met Nederlandse roots ook zeker een van mijn favorieten. Lees snel verder.

Wat is boerenkool?

Boerenkool behoort tot de koolsoorten, en behoort net als bijvoorbeeld de bloemkool tot de kruisbloemenfamilie. Deze plantenfamilie bevat veel eetbare exemplaren, zoals bloemkool, spruitjes, broccoli en witte kool. Boerenkool is een bladgewas waarvan de plant is zeer winterhard is.

Op Jaimy’s Kitchen is boerenkool geplaatst in de groep met bloemgroenten, ondanks dat je het blad eet. Met name door zijn verwantschap met de andere koolsoorten, rode kool en spitskool. Boerenkool behoort tot de typische Nederlandse eetcultuur, heb jij al een recept op mijn site gevonden waarbij ik het ingrediënt in een nieuw jasje heb gestoken?

Wanneer is de boerenkool in het seizoen?

Boerenkool is in het seizoen van september tot en met maart, een echt winter wondertje dus uit de volle grond.

Belast ik het milieu door het eten van boerenkool?

Boerenkool uit Nederland is een uitstekende keuze voor een minimale extra belasting van het milieu door wat je eet. Waar je mogelijk nog op zou kunnen letten is het gebruik van de bekende keurmerken, zodat je zeker weet dat er geen (zware of ongezonde) bestrijdingsmiddelen gebruikt worden voor de teelt die de bodem onnodig uitputten.

Is boerenkool gezond?

Boerenkool is rijk aan gezonde voedingsstoffen de vitamines A, B2, B6 en C zijn aanwezig en daarnaast is het rijk aan foliumzuur, calcium en ijzer. Boerenkool is vezelarm je zal het dus wel moeten combineren met koolhydraten.

De smaak van boerenkool

Boerenkool heeft een smaak zoals je dat van een koolsoort mag verwachten, stevig en pittig.

Verschillende bereidingswijzen

Boerenkool blijft natuurlijk een geweldige stamppot. Dit blijft dan ook een persoonlijke  favoriet, maar ik zou Jaimy niet zijn als ik ook salade, smoothie of zelfs ijs varianten zou maken.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.

Aanvullende noot

Deze groene bladgroente is niet alleen een van de gezondste groenten, maar hij kan toevallig ook tegen koud weer. Het is een lid van de kruisbloemige groentefamilie, waartoe ook planten als spuitjes, kool en koolraap behoren, die ook bestand zijn tegen kou. Hoewel boerenkool het hele jaar rond geoogst kan worden, gedijt hij het best in kouder weer en zelfs bij sneeuw. Het is een zeer voedzame en veelzijdige groente: hij zit vol met vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en krachtige plantenstoffen. Een portie boerenkool van 70 gram bevat al de hele dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) vitamine A, C en K. Het bevat ook veel B-vitamines, calcium koper, mangaan, kalium en magnesium. Bovendien zit boerenkool bomvol met flavonoïde antioxidanten zoals quercetine en kaempferol, die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Sommige studies suggereren dat een dieet met veel flavonoïden het risico op bepaalde soorten kanker, zoals long- en slokdarmkanker, kan helpen verlagen.

Kortom: 

Boerenkool is een winterharde groene bladgroente die een indrukwekkende hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten bevat.