Aziatisch/ Hoofdgerechten/ Lunch/ Soep/ Vlees en gevogelte

Recept: Wontonsoep

In sous-cheffin’ blogposts nodig ik elke keer een andere vriendin of vriend uit met wie ik samen ga koken. De ene keer koken we mijn receptjes, de andere keer een recept van de andere persoon. Daarnaast krijgen jullie een kijkje in de keuken en hoe we te werk gaan. Ik kan jullie alvast verklappen dat we een hoop lol gehad hebben met het koken en alles er omheen!

Vorige week hebben kunnen lezen hoe Mathilde en ik overheerlijke gebakken dumplings gemaakt hebben, klik voor het recept. Vandaag het recept voor de wontonsoep die geïnspireerd is op het recept van Dumpling Sisters. Ook dit gerecht is echt overheerlijk, klik snel verder voor het recept! Let op in het begin wederom het recept voor het wontondeeg, dit maak je namelijk exact hetzelfde als het deeg van de gebakken wontons.

Deeg

Allereerst gaan we deeg maken! Voor éen portie deeg heb je nodig:

– 220 ml kokend water
– 300 gram meel.

Het meel wat je nodig hebt, is een dumpling meel. Dit bevat veel gluten en is verkrijgbaar bij de toko of Chinese supermarkt. Mocht je dit allemaal teveel werk vinden, kun je ook kant-en-klare dumpling vellen in de toko kopen.

Hoe maak je het?

  1. Voeg het water samen met het meel en roer met je chopsticks tot een geheel. Door het kokende water is het deeg warm, dus let op!
  2. Maak eerst een bal van het deeg en daarna vorm je het deeg in een donutvorm.
  3. Laat het deeg nu 30 minuten rusten onder een vochtige keukendoek of wat plastic folie.
  4. Na een half uur halveer je de donuts, maak je de helften recht, leg ze boven elkaar en snijd nogmaals door. Het ziet er dan zo uit:
  5. Deze vier stukken snijd je vervolgens in ongeveer 16 tot 20 stukjes.
  6. Elk klein stukje rol je nu uit tot een rondje. Let op dat je tussendoor je werkblad blijft bestrooien met bloem, zodat het deeg niet blijft plakken.

Wontonsoep

Voor deze wontonsoep hebben wij gekozen voor een vulling van kippendijen. Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet, omdat de kippendijen wat vetter zijn, dit komt de smaak ten goede. Je zou ook kippengehakt kunnen gebruiken, dan hoef je het kippenvlees niet zelf in kleine stukjes te snijden. Mocht je wontons over hebben kun je deze invriezen en een andere keer gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om de wontons te bakken, dit gaat ook goed. Let’s get started!

Ingrediënten voor de vulling:

– 200 gram kippendijen
– 4 gedroogde Chinese champignons (of Shiitake)
– 1 stronkje winter bamboe
– 1 bok choy (of paksoi)
– 0,5 theelepel zout
– 2 lente uien
– duimgrootte gember
– 1 teentje knoflook
– 1 theelepel sesamolie
– 1 eetlepel light sojasaus
– 0,5 theelepel (witte) peper
– 1 theelepel suiker
– 1 theelepel baking soda
– 1 eetlepel maïzena

Probeer echt Winter Bamboe te vinden in plaats van normale bamboe scheutjes. De Winter Bamboe groeit, zoals de naam al verklapt, alleen in de winter. De bamboe plant is een stuk kleiner vanwege de kou, maar ook een stuk smaakvoller. De Baking Soda en maïzena zijn een absolute must. Deze twee ingrediënten worden in de Chinese keuken gebruikt om ervoor te zorgen dat het vlees mals wordt.

Soep:

– 1 tot 2 kippen bouillonblokjes
– 1 bok choy
– duimgrootte gember

Smaakmaker soep:

– 1 theelepel sesamolie
– 2 eetlepels light sojasaus
– 0,5 theelepel shiracha saus (afhankelijk van hoe spicy jij de dipsaus wilt)

Hoe maak je het?

  1. Hak de knoflook klein en rasp de gember.
  2. Week de Chinese champignons in een scheutje kokend water.
  3. Snij de kippendijen in kleine stukjes en hak deze daarna tot een gehakt.
  4. Voeg bij de kip de knoflook, gember, maïzena en baking soda. Dit alles meng je door elkaar, gebruikt hiervoor je chopsticks.
  5. Snij de winter bamboe en bok choy in kleine blokjes en snipper de lente uien. Hak ook de Chinese champignons in kleine stukjes wanneer deze zacht geworden zijn. Voeg dit samen met de kip en meng het goed door elkaar.
  6. Vervolgens mogen de volgende ingrediënten ook aan het mengsel toegevoegd worden: zout, peper, sesamolie, sojasaus en suiker.
  7. Nu mag je de wontons gaan vouwen. De traditionele vorm van wontons worden gemaakt met vierkant deeg, wij hebben rond deeg gebruikt, waardoor ze er iets meer als een tortellini uitzien:

FullSizeRender

De soep:

  1. Snij de gember in stukjes.
  2. De bok choy mogen ook in reepjes gesneden worden.
  3. Zet een pan met kippenbouillon op het vuur en voeg hierbij de gember toe.
  4. Kook de wontons ongeveer in 6 minuten gaar in de bouillon. Voeg de laatste minuut ook de bok choy toe.
  5. De soep is klaar! Het enige wat nog toegevoegd is de smaakmaker voor de soep. Voeg dit eerst samen in een kommetje en voeg naar smaak toe aan de soep.

Wontonsoep (3)

Liefs Jaimy

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Recept: Kimchee Dumplings | Jaimyskitchen.nl
    12 juli 2015 at 10:13

    […] twee keer eerder heb ik een dumpling (of wonton) recept geplaatst op mijn blog. Heerlijk vind ik het. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe […]

  • Leave a Reply