Borrelhapjes & Dips/ Vega & Vegan

Zelfgemaakte Ajvar – aubergine & paprika spread

Zelfgemaakte Ajvar www.jaimyskitchen.nl

Deze aubergine en paprika spread wordt veer gebruikt in de Turkse keuken. Natuurlijk kun je Ajvar in een potje kopen, maar ik vind het lekker om het zelf te maken. Dit is mijn versie van de groenten spread. Heerlijk voor op de boterham of door gerechten heen.

Vegan broodbeleg

Nog steeds probeer ik veel vegan keuzes te maken, omdat dit een goede invloed op mijn gezondheid heeft heb ik gemerkt. Ook mijn vriend wilt na het kijken van een aantal docu’s, niet meer teveel dierlijk eten. Het mag wel, maar niet te vaak. Broodbeleg is daarbij echt een super lastige vind ik, wat is nu allemaal lekker op de boterham en niet dierlijk? Toen kwam ik bij Ajvar uit.

Wat is Ajvar?

Het is een paprika en aubergine spread. Natuurlijk wilde ik er een eigen draai aan geven, dus dit is mijn favoriete recept. Vrij veel aubergine in verhouding tot paprika, normaal is de spread iets roder, omdat er meer paprika gebruikt wordt. Dit vind ik echter de lekkerste manier om het te maken.

De Ajvar kun je makkelijk op zondag maken en dan de rest van de week op de boterham eten, mits je nog wat over hebt natuurlijk ;). Daarnaast is Ajvar ook lekker bij gerilde groenten of bij vlees of vis. Eigenlijk een beetje zoals een tapenade.

Zelfgemaakte Ajvar www.jaimyskitchen.nl

Zelfgemaakte Ajvar - aubergine & paprika spread

Print Recipe
Serves: 8 porties Cooking Time: 45 minuten

Ingredients

  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el azijn
  • 0,5 rode peper
  • peper en zout
  • olie om in te bakken.

Instructions

1

Verwarm de oven op 200 graden, prik gaatjes in de aubergine en rooster de aubergine helemaal zacht in ongeveer een half uur.

2

Snipper de rode ui, snijd de paprika in kleine stukjes en smoor dit ongeveer 10 minuten in een scheutje olie.

3

Hak de knoflook en rode peper fijn en voeg dit aan de pan toe. Laat nog 5 minuten zacht worden op laag vuur. Voeg nu al het vruchtvlees van de aubergine toe aan het mengsel.

4

Voeg de azijn toe en laat dit goed verdampen. Breng de Ajvar nu op smaak met wat zout en veel zwarte peper.

5

Voeg het mengsel in de keukenmachine en hak tot een grove spread.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply