Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Zelfgemaakte pindasaus

Zelfgemaakte pindasaus

Bereidingstijd: 20 min.

Personen:


Ingrediënten

  • 130 gr pinda's
  • 3 tenen grote knoflook
  • 0.5 rode chili
  • 50 ml water of melk
  • 1.5 tl (palm) suiker
  • 1 limoen
  • zout
  • duimgrootte gember
  • olie om in te bakken

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Saté saus is ook in Nederlands zeer populair, maar deze saus van pinda's heeft zijn oorsprong in Indonesië. Tijdens mijn kookles in Bali heb ik geleerd om deze saus helemaal zelf te maken en dat ga ik jou nu ook leren! 

Saté saus of Pinda saus

Hoe je het wilt noemen, mag je zelf weten, maar we hebben het over een saus gemaakt van pinda's. Vaak maken wij deze saus van pindakaas, maar in deze versie bakken we de pinda's zelf en maken we hier de saus van. Het is minder werk als dat je zou denken en onwijs lekker, dus ik zou het zeker een keer proberen. Uiteraard kun je een grotere portie maken en gedurende de week een paar gerechten maken waar je deze saus bij kan eten.

Gado Gado

De saus wordt in Indonesië, ook in Bali dus, vaak gegeten bij Gado Gado. Dit is een gerecht met allemaal groenten waar de saus over heen gaat. Wij kennen satésaus ook voor bij de friet, de nasi of waar je het ook maar lekker bij vind, dus varieer er vooral helemaal op los.

Bereiding

Stap 1

Bak de pinda's in een laag olie goudbruin. Gooi de olie niet weg, deze kun je hergebruiken tijdens het wokken.

Stap 2

Hak de knoflook, gember en chili fijn. Voeg dit samen met de pinda's in een vijzel of keukenmachine en meng tot een zachte substantie met eventueel nog stukjes pinda.

Stap 3

Voeg vervolgens ook de palmsuiker en een beetje zout toe en verwarm de saus in een pannetje. Voeg beetje bij beetje water of melk toe tot je de juiste dikte hebt. Voeg op het laatste het sap van 1 limoen toe

Stap 4

Tip: indien je van pittig houdt, voeg dan wat sambal toe.
Tip: `dit is een vrij dikke pindasaus. Liever iets dunner? Voeg dan ongeveer 100-200ml extra water toe.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

limoen bijgerechten vegetarisch aziatisch hapjes & snacks oud & nieuw vegan pindasaus sate saus

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴