Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Sambal goreng tofu (tahoe)

Sambal goreng tofu (tahoe)

Bereidingstijd: 30 min.

Personen:


Ingrediënten

  • 375 gr tofu
  • 3 cm gember
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 laurier- of salamblad
  • 1 stengel citroengras
  • 1 tl kurkuma poeder
  • 1 tl koriander poeder
  • 1 tl zout
  • 2 tomaat
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper of 1 el sambal
  • olie om in te bakken

Keukenhulpjes:

  • 2 koekenpannen
  • optioneel: tofupress

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Sambal goreng tofu is krokant gebakken tofu in een pittige en aromatische tomatensaus. Dit is een heerlijk Indonesisch recept.

Sambal goreng tofu maken

Sambal goreng betekend eigenlijk gewoon ‘gebakken met sambal’. Dat betekent dat je dus eigenlijk allerlei ingrediënten ‘sambal goreng’ kunt maken. Zo maakte ik ook al eens sambal goreng telor, oftewel met eieren! In deze variant dus met tofu! Je kunt dit gerecht zo pittig maken als jij zelf wilt. pas het gewoon aan naar jouw smaak. Ik heb het zelfs als eens zónder chilipepers of sambal gemaakt, ook lekker. Dit recept kun je dus met verse chilipeper(s) maken of met sambal. Beide onwijs lekker.

Indonesische maaltijd

Nu heb je een heerlijk vegetarisch (en zelfs vegan!) gerecht te pakken met dit recept, maar daar moet je natuurlijk wel iets bij eten. Het is mijn favoriet om hier nasi kuning bij te eten, de feestelijke gele rijst. Nog een laatste feitje over dit gerecht: zoals je kunt zien, zie je in de titel zowel tofu en tahoe staan. Tahoe is eigenlijk gewoon de Indonesische benaming van tofu! 

Bereiding

Stap 1

Laat de tofu goed uitlekken door deze tussen keukenpapier te wikkelen, op een bord te leggen en iets zwaars er op te leggen. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.

Stap 2

Snijd in de tussentijd de tomaat in blokjes. Snipper het uitje, hak de gember en knoflook fijn. 

Stap 3

Snijd vervolgens de tofu in dunne driehoekjes, of blokjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de tofu krokant in ongeveer 10 minuten.

Stap 4

Verhit in de tussentijd in een andere pan een beetje olie om vervolgens de ui in aan te fruiten. Voeg na 3 minuten ook gember en knoflook toe en laat nogmaals een paar minuten aanfruiten. Voeg na 5 minuten de blokjes tomaat toe, het laurier- of salamblad en citroengras toe en laat nog even pruttelen tot de tomaat zacht is. 

Stap 5

Haal de krokante tofu uit de pan en laat even op keukenpapier uitlekken. Voeg ondertussen kurkuma, korianderpoeder en zout toe aan het tomatenmengsel. Roerbak een minuut en voeg dan kokosmelk toe. Laat een paar minuten pruttelen en voeg als laatste de krokante tofu toe.

Stap 6

Serveer de sambal goreng tofu bijvoorbeeld met nasi kuning.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

tomaat hoofdgerechten tofu bijgerechten vegetarisch aziatisch vegan sambal indonesisch tofu & tempeh

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴