Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Nasi kuning (gele rijst)

Nasi kuning (gele rijst)

Bereidingstijd: 15 min.

Personen:


Ingrediënten

  • 300 gr rijst
  • 1 stengel citroengras
  • 1 tl kurkuma
  • 0.5 tl zout
  • 1 laurier of salam blad
  • optioneel: 2 kaffir lime blaadjes
  • 450 ml water (of anders aangegeven verpakking)

Keukenhulpjes

  • kookpan

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Nasi kuning is heerlijke smaakvolle gele rijst uit de Indonesische keuken, op smaak gemaakt met onder andere kokos, citroengras en kurkuma.

Feestelijke gele rijst

Nasi kuning wordt vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden, omdat de gele kleur aan goud doet denken en daardoor gelukt brengt. Wat zonde eigenlijk om deze heerlijke aromatische rijst alleen voor speciale gelegenheden te bewaren! Nu heeft dit uiteraard met tradities te maken, maar voor ons is elke keer als we Indonesisch eten ook een feestje, want we zijn er gek op! Ook is gele rijst erg makkelijk om te maken.

Nasi kuning combineren

Deze rijst is de basis voor bij vele andere Indonesische gerechten. Zo eten wij de gele rijst erg graag met sambal goreng telor, oftewel pittige eieren. Een andere favoriet is sambal goreng tofu, wat een variant op de sambal goreng telor is. Het is in ieder geval een echte aanrader bij Indonesische gerechten. 

In dit recept wordt gebruik gemaakt van kaffir lime blaadjes, iets wat je bij de toko moet kopen. Dit is echter optioneel, omdat het niet makkelijk verkrijgbaar is. Je kunt dit gewoon weglaten of vervangen door wat sap of schil van limoen. Daarnaast kun je in plaats van salam blad ook laurierblad kopen. Die eerste koop[ je namelijk ook bij de toko. Maar, wil je echt die authentieke Indonesische smaken? Breng dan een bezoekje aan de toko!

Bereiding

Stap 1

Spoel de rijst in een paar keer grondig schoon onder koud stromend water tot het water  helder uit ziet.

Stap 2

Kneus de stengel citroengras en leg er een knoop in. Voeg nu alle ingrediënten in een kookpan en kook 10 tot 15 minuutjes op laag vuur. Roer een paar keer door tijdens de kooktijd. Zodra de rijst al het water opgenomen is, zet dan het vuur uit en laat de deksel op de pan zodat de rijst goed door stoomt.

Stap 3

Haal het laurier- of salamblad en de stengel citroengras eruit en serveer de rijst. Je kunt mooie bolletjes van de rijst maken door de rijst in een rond kommetje toe voegen. Druk goed aan en leg een bordje erop. Draai om en verwijder het bordje. 

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

rijst bijgerechten vegetarisch aziatisch diner vegan indonesisch

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴