Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Recept: Indonesische rijsttafel met zelfgemaakte atjar, rendang en Sajoer boontjes met tofu

Recept: Indonesische rijsttafel met zelfgemaakte atjar, rendang en Sajoer boontjes met tofu

Bereidingstijd: 30 min.

Personen:


Ingrediënten

 • 1.5 kilo rundvlees (stoofvlees)
 • 2 el tamarinde
 • 8 sjalotjes
 • 6 teentjes knoflook
 • 7 cm gember
 • 1 el steng citroengras (sereh)
 • 1.5 tl kurkuma poeder
 • 1.5 tl laos poeder
 • 5 tl palmsuiker
 • kleine handje met kaffir lime leaf
 • 0.5 tl zout
 • 8 kemiri nootjes (optioneel)
 • 2 el sambal of 1,5 rode peper
 • 300 gr kokos crème
 • 12 kruidnagels
 • 4 steranijs
 • 5 salam bladeren of laurier bladeren

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

In deze blog maak ik een Indonesische rijsttafel met onder andere zelfgemaakte atjar, rendang en Sajoer boontjes met tofu.

In sous-cheffin' blogposts nodig ik elke keer een andere vriendin of vriend uit met wie ik samen ga koken. De ene keer koken we mijn receptjes, de andere keer een recept van de andere persoon. Daarnaast krijgen jullie een kijkje in de keuken en hoe we te werk gaan. Ik kan jullie alvast verklappen dat we een hoop lol gehad hebben met het koken en alles er omheen!

Afgelopen week heb ik met vriendinnetje Adriënne gekookt. De laatste keer dat Adriënne bij mij is komen eten, had ik rendang gemaakt. Dit viel goed in de smaak, dus we besloten samen Indonesisch te koken. Na wikken en wegen zijn we tot de volgende gerechten gekomen: rendang, sajoer boontjes met tofu en atjar van komkommer. Klik op 'continue reading' voor de recepten, ingrediënten en bereidingswijze van alle recepten. Maar eerst... een beetje fun!

Indonesische Rendang

Dit is mijn versie van rendang. Na vele recepten gelezen te hebben, veel geëxperimenteerd en geproefd, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit voor mij de lekkerste rendang is. Ik wil nog even de kanttekening maken dat ik altijd sambal of rode pepers toevoeg aan het recept. Echter heb ik dat in de rendang van vorige week niet gedaan, in verband met een allergie van een van de eters. Hierdoor kan de kleur van het gerecht iets anders worden. Meestal bereid ik het vlees in de snelkookpan, om het snel gaar te krijgen. Als het vlees gaar is, laat ik het verder pruttelen. Deze keer heb ik de rendang in een gietijzeren pan gemaakt. Het heeft ongeveer 3 uur op laag vuur gestaan.

Bereiding

Stap 1

Het rundvlees laat ik door de slager in kleine stukken snijden. Gebruik 2 eetlepels assem om het rundvlees te marineren, hierdoor wordt het vlees lekker mals. Laat het vlees een paar uurtjes marineren als je hier tijd voor hebt.

Stap 2

Vervolgens ga je de boemboe maken. Ik maal alles fijn in de vijzel, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken, dit bespaard een hoop tijd. De volgende ingrediënten maal je fijn: sjalotten, knoflook, gember, kurkuma, laos, zout, kaffir lime leafs, palmsuiker, kemiri nootjes en de sambal of rode pepers.

Stap 3

Fruit de boemboe een paar minuutjes aan in de pan, gebruik hiervoor een plantaardige olie zoals kokosolie of zonnebloemolie. Hier mag je direct ook de stengel citroengras aan toevoegen.

Stap 4

Zet de waterkoker aan en wanneer het water gekookt is giet je ongeveer 800ml over je kokos crème. Dit laat je in het water oplossen. In Indonesische recepten noemen ze dit santen.

Stap 5

Voeg je vlees toe aan de boemboe, nadat deze ongeveer 3 minuten gefruit heeft. Blijf goed omscheppen, zodat het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid wordt. Hierna voeg je de kokos crème toe samen met de kruidnagels, steranijs en salam bladeren.

Stap 6

Dit geheel laat ik ongeveer 3 uur opstaan. Dit is geheel afhankelijk van je pan, vuur, vlees ect. Het gerecht is klaar wanneer het vlees lekker mals is, maar net niet uit elkaar valt. Valt het wel uit elkaar? Geen probleem in mijn ogen: nog steeds enorm lekker.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

hoofdgerechten rendang atjar komkommer tofu vegetarisch aziatisch diner tempeh tofu & tempeh

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴