Zelfgemaakte sambal
Zelfgemaakte sambal
Bereidingstijd: 20 min.
-
Porties:
+
Ingrediënten
- 3 rode chilipeper
- 2 groene chili pepers (optioneel, anders rode)
- 8 sjalotten
- 10 tenen knoflook
- 2 tomaten
- 3 cm gember
- 1 el limoensap
- zout naar smaak
- olie om in te bakken
Zelf sambal badjak maken is niet moeilijk en zoveel lekkerder als uit een potje. De pittigheid kun je zelf aanpassen.
Verschil sambal oelek en sambal badjak
Deze sambal is eerder een sambal badjak, maar dan zonder de uien waardoor deze zoeter is. Badjak is een gebakken sambal en dat is dit recept ook. Maar dan dus een beetje pittiger. Het recept van deze sambal heb ik geleerd tijdens een kookworkshop in Indonesië. Sambal oelek is een rauwe sambal. Deze wordt gestampt in een vijzel en dus niet gebakken. Alle varianten sambal zijn lekker, dus welke je kiest, het zal je gerecht tot een hoger level tillen!
Bewaren
De sambal kun je ongeveer 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je dit niet op, dan kun je de sambal ook in porties invriezen en in kleine porties eruit halen elke keer wanneer je een lekker Aziatisch recept gekookt hebt. Handig toch?
Bereiding
Stap 1
Snijd de sjalotten, hak de gember en knoflook in plakjes en fruit dit op laag vuur aan in een eetlepel olie voor ongeveer 5 minuten
Stap 2
Hak de rode peper en voeg dit aan de sjalotten en knoflook toe.
Stap 3
Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit aan het mengsel toe. Bak nu op laag vuur tot de tomaten zacht zijn.
Stap 4
Voeg de sambal toe in een keukenmachine en meng tot een sambal. Voeg nu het limoensap toe en breng op smaak met peper en zout. Koel de sambal voordat je deze serveert.
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Feedback?
Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.
Stuur een bericht
Tiramisu: kidsproof en zwangerproof!
Deze kidsproof tiramisu is de ideale afsluiter van een kerstdiner of elk ander feest! Er zit geen koffie, rauw ei of alcohol in, dus het is helemaal geschikt voor de kleintjes en zwangerproof.
Bekijk ook eens deze recepten
Deel dit recept
Social media
Kopieer link