Deze burgers zijn helemaal veganistisch en gemaakt van rode bieten, kikkererwten en linzen. Zelf ben ik helemaal gek op dit recept en degene die ze geproefd hebben zijn er ook gék op, dus ik deel het graag met jou!
Vegetarische burgers
Of dus eigenlijk veganistisch, omdat er helemaal geen dierlijke producten in verwerkt zijn. De bieten worden rauw in de burger verwerkt en de havermout is nodig voor de binding. Havermout neemt namelijk het vocht op zodat de burgers niet te nat worden en het deeg tot een bal gekneed kan worden. Deze bietenburgers kunnen ook op smaak gemaakt worden met ras el hanout in plaats van met paprika- en komijn poeder.

Havermout voor de binding
Het is lastig in te schatten hoeveel havermout er nodig is, want het kan best verschillen per portie bieten burgers. Houd dus een beetje extra bij de hand, want het kan zijn dat je meer nodig hebt. Wanneer het deeg tot een bal gevormd kan worden en niet meer aan je handen blijft plakken, heb je de juiste hoeveelheid te pakken.
Ferleon Patio Cooker
Ik heb de bietenburgers op de Patio Cooker van Ferleon gemaakt, heerlijke buiten in de tuin op een gietijzeren plaat. natuurlijk kun je de burgers ook in de pan maken!

Recept: Vegan Bieten burgers
Hoeveelheid: 5-6 burgers
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten in de koelkast
Ingrediënten:
150 gr rauwe rode bieten
150 gr linzen
150 gr kikkererwten
150-200 gr havermout
2 tenen knoflook
2 tl paprikapoeder
2 tl komijn poeder
een snuf chili poeder
peper en zout
Toppings:
romaine sla
tomaten
hamburger broodjes
1 rode ui
komkommer
Muntsaus:
4 el (soja) yoghurt
1 el gehakte munt
1 teentje knoflook, geraspt
2 el citroensap
peper en zout
Bereiding:
- Schil de bieten en hak deze fijn in een keukenmachine. Voeg hierbij ook de tenen knoflook en hak deze mee. Voeg ook de kikkererwten, linzen en de specerijen toe.
- Als alles gehakt is, voeg alles dan in een kom en voeg beetje bij beetje havermout toe tot je een stevige bal hebt. Dit is het deeg voor de burgers.
- Vorm nu burgers van het deeg en pak deze per stuk in folie in. Leg ze in de koelkast of vriezer tot deze stevig zijn.
- Maak de muntsaus door alles te mengen. Snijd de tomaat, komkommer en rode ui in plakjes. Was de romaine sla.
- Snijd de hamburger broodjes in en bak aan de binnenkant tot het brood een beetje krokant is.
- Verhit een beetje olie op de plaat en bak de burgers langzaam gaar aan beide kanten.
- Bouw de burgers nu met de groenten en maak af met de munt saus.
6 Comments
Antoinette
22 juli 2018 at 11:28Moet die peterselie in de muntsaus geen munt zijn???
Jaimy
22 juli 2018 at 11:31Je hebt helemaal gelijk, ik heb het direct aangepast. Dankjewel 🙂
Daan Hobbel
12 december 2018 at 17:32Ik heb geen Peter in huis op het moment is peper ook goed?
Jaimy
12 december 2018 at 17:36Haha, ik denk dat dat moet lukken. Thanks, ik pas het meteen even aan!
Erica
14 april 2019 at 12:32Hoe lang moet je de burgers ongeveer bakken?
Jaimy
14 april 2019 at 13:10Hi Erica,
Als je de burgers ongeveer 3-4 minuutjes aan elke kant bakt dan zouden ze goed moeten zijn.
Is natuurlijk wel heel erg afhankelijk van hoe hoog je het vuur zet enz.
Als ze warm en een beetje krokant zijn aan de buitenkant zijn, zijn ze goed.
Smakelijk!