Indiase dahl curry met linzen en kokos
Indiase dahl curry met linzen en kokos
Bereidingstijd: 40 min.
-
Personen:
+
Groenten:
- 200 gr tuinerwten
De linzen:
- 250 gr ongekookte gele linzen (rode/oranje linzen kan ook)
- 750 ml tot 1 l water
- 1 tl kurkuma
- een snuf zout
De curry:
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook
- 3 tl cm gember of 1 gemberpoeder
- 4 verse tomaten
- 1 el mosterdzaadjes
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl garam masala
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 165 ml kokosmelk
- optioneel: chilipoeder
Topping:
- Verse koriander
Indiase dahl is voor mij echt een gerecht met goede herinneringen. Ik at het met regelmaat toen ik in India woonde. Ondanks dat het een standaard recept is in India, maak je mij enorm blij met dit recept met als hoofdingrediënt linzen.
Wat is Dahl?
Dit is een gerecht gemaakt van linzen, met gele of oranje (ook wel rode genoemd) linzen. Het is een soort van curry en wordt in elk Indiaas gezin gegeten. Vergelijk het met een soep of curry. Vaak wordt het met groenten gecombineerd of geserveerd met naanbrood, chapatti of rijst. Doordat het gerecht met linzen gemaakt wordt, bevat het veel eiwitten. Een perfect vegetarisch en ook veganistisch gerecht dus!
Bereiding
Stap 1
Snipper het uitje fijn. Hak de gember en knoflook ook helemaal fijn. Snijd ook de tomaten in blokjes.
Stap 2
Breng een pan met het water, zout en kurkuma aan de kook. Begin met 750 ml water, je kunt later altijd meer toevoegen. Was de linzen in de tussentijd goed en voeg bij het gele water. Kook tot de linzen gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Dit is ongeveer 20 minuten, maar afhankelijk van de grootte van jouw linzen.
Stap 3
Verhit olie in een pan en fruit de ui aan. Voeg, als de ui glazig is, gember en knoflook toe en bak op laag vuur nog een paar minuten mee. Voeg een beetje zout toe aan de uitjes. Voeg dan de mosterdzaadjes, komijn poeder en garam masala toe. Rooster de kruiden mee voor ongeveer 3 minuten. Voeg dan de tomatenpuree mee en bak nog 2 minuten mee. Voeg dan de blokjes tomaat toe en smoor dit op laag vuur ongeveer 15 minuten. Voeg indien nodig een beetje water toe om te voorkomen dat het mengsel uitdroogt. Zet het mengsel aan de kant tot de linzen klaar zijn.
Stap 4
Als het goed is nemen de linzen al het water op tot de linzen gaar zijn. Roer de kokosmelk er voorheen en houd een beetje over voor de garnering.
Stap 5
Meng ook het tomaten mengsel en doperwten er doorheen en verwarm tot de doperwten gaar zijn.
Stap 6
Hak koriander en voeg dit bij de Indiase dahl.
Feedback?
Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.
Stuur een bericht
Bekijk ook eens deze recepten
Deel dit recept
Social media
Kopieer link