Aziatisch/ Hoofdgerechten/ Vega & Vegan

Recept: Mie Goreng met Sambal

Het volgen van een kookles in Bali was natuurlijk een must-do voor mij. Het leek me namelijk erg leuk om authentieke Balinese gerechten op JaimysKitchen te delen. Want Indo-food is gewoon echt onwijs lekker. Mie Goreng was één van onze favorieten, daarom is deze als eerste aan de beurt. Daarnaast maken we zelf sambal. Wist je dat dit écht niet lastig is?

Zelfgemaakte sambal & boemboe

Het maken van de sambal zou ik echt niet skippen, want het is zoveel lekkerder dan uit een potje! Wij gaan het eerst fijn snijden en later in de blender of keukenmachine verwerken. Het beste is om dit in een Balinese vijzel te verwerken, want zo komen er meer sappen uit de ingrediënten, ofwel meer smaak. Maargoed, soms wil je even de snelle, luie versie toch?

Tips:

Wil je dat dit recept vegetarisch is? Laat dan de trassi weg en kroepoek.
Wil je dat dit recept veganistisch is? Laat dan de trassi, kroepoek en eieren weg.

Balinese Mie GorengRecept: Mie Goreng met Sambal

Hoeveelheid: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:
250 tot 300 gr eier noodles
3 tot 4 wortels
200 gr witte kool
1 prei
5 el ketjap
5 el oestersaus
2 eieren
3 teentjes knoflook
peper & zout

Sambal
4 sjalotten
2 tomaten
4 teentjes knoflook
3 rode pepers (van de toto, flink pittige dus)
1 tl trassi
1 limoen
1 tl zout

Voor erbij:
5 sjalotten, in ringetjes en gebakken in olie
atjar
een gebakken eitje
kroepoek
limoen

Bereiding:

  1. Begin met het maken van de sambal. Snijd hiervoor alle ingrediënten in stukjes. Bak nu de sjalotten, knoflook en pepers in de pan met wat olie. Wanneer de uien glazig zijn voeg je ook de tomaten en trassi toe, en laat ongeveer 5 tot 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en blend dit vervolgens in je keukenmachine. Maak af met het sap van een halve tot hele limoen en laat afkoelen.
  2. Dan is het tijd voor de Mie Goreng. Snijd eerst de wortel in staafjes, de prei in ringen en de witte kool fijn. Bak dit in de wok in olie. Voeg na 3 minuten ook de knoflook toe.
  3. Kook in de tussentijd de eiernoodles volgens de verpakking en spoel af met koud water.
  4. Wanneer de groenten bijna gaar zijn, voeg je de eieren toe. Roer goed door, zodat er een roerei ontstaat. Voeg hier de ketjap en oestersaus aan toe en meng goed door. Breng verder op smaak met peper en zout.
  5. Als laatste voeg je de eiernoodles toe en schep je het geheel goed om.
  6. Het is erg lekker om alvast wat sambal aan de Mie Goreng toe te voegen, maar let op voor eters die niet van pittig houden, dan kun je het beter apart serveren.
  7. Verveel het gerecht met gebakken sjalotten, limoenschijfjes, sambal, kroepoek en een krap gebakken eitje. Ook atjar is erg lekker erbij!

Liefs Jaimy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply