Aziatisch/ Salades/ Vega & Vegan

Kruidige rijst salade met groenten

Vega Rijst salade www.jaimyskitchen.nl

Deze kom vol met groenten en rijst is heerlijk als salade, maar kun je natuurlijk ook warm eten. Dit recept is best speciaal, want het is op smaak gemaakt met het Indiase specerijenmengsel garam masala. Het is trouwens ook vega en vegan proof!

De inspiratie voor het recept is afkomstig van Bali Eco Deli, een restaurantje op Nusa Lembongan, Bali. Hier at ik namelijk deze salade en ik heb hem zo goed mogelijk na proberen te maken. Dat is erg goed gelukt vind ik zelf!

Rode Rijst

Deze rijst heb ik bij de Turkse supermarkt gekocht, maar deze salade kun je natuurlijk met alle soorten rijst maken. Zelf koos ik voor deze variant, omdat ik dit zo gegeten heb op Nusa Lembongan, Bali. Daar werd ik helemaal fan van deze rijst soort. Thuis ging ik er naar op zoek en ik kwam allemaal omstreden berichten tegen over Chinese gefermenteerde rijst. Dat is dus iets anders als de Thaise rode rijst die ik bij de Turkse supermarkt kocht en die je bij toko’s kunt kopen. Deze Thaise rijst is te vergelijken met jasmijnrijst, maar is niet gepeld. Ofwel een soort zilvervliesrijst, erg gezond en met een nootachtige smaak. Onwijs lekker.

Garam Masala

Bouw de hoeveelheid garam masala rustig op. De ene mix is vrij pittig, bijvoorbeeld van de toko en de andere vrij mild. Voeg dit dus beetje bij beetje toe en pas de hoeveelheid aan naar jouw smaak. Het geeft in ieder geval echt een bijzondere smaak aan het gerecht!

Vega en Vegan

Het recept is helemaal vegetarisch en er komen zelfs geen andere dierlijke producten in voor. Dat maakt het gerecht veganistisch. Wil jij toch liever vlees? Voeg dan kipstukjes toe of gehaktballetjes.

Eet je het liever warm? Geen probleem, roerbak de rijst kort en voeg daarna de groenten toe.

Vega Rijst salade www.jaimyskitchen.nl

Kruidige rijst salade met groenten

Print Recipe
Serves: 2 tot 3 porties Cooking Time: 30 minuten

Ingredients

  • 200 gr (rode) rijst
  • 1 gekookte maiskolf of 180 gr maïs uit blik
  • 100 gr champignons
  • 100 gr taugé
  • 90 gr zwarte olijven
  • 150 gr cherry tomaat
  • 0,5 komkommer
  • 1,5 tl garam masala
  • 2 el extra vierde olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 5 gr munt
  • 5 gr platte peterselie

Instructions

1

Kook de rijst volgens de verpakking en spoel daarna af met koud water.

2

Snijd de champignons in plakken, de komkommer in blokjes en de cherrytomaten in partjes. Halveer ook de zwarte olijven en snijd indien nodig de mais van de kolf.

3

Hak de munt en peterselie fijn en voeg olijfolie, garam masala en citroensap er aan toe. Dit is de dressing.

4

Wil je dit gerecht warm eten? Roerbak de rijst nu kort. Eet je de salade koud, sla deze stap over.

5

Voeg nu alle groenten, de olijven en de dressing toe aan de rijst en meng goed.

Notes

Tip: de dag erna is deze salade nóg lekkerder. Neem deze dus gerust mee voor een heerlijke lunch!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply