Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

10 x plantaardige vervangers die ik vaak gebruik

Graag gebruik ik plantaardige alternatieven in de keuken waar kan en waar ik dit lekker vind. Ben jij benieuwd wat mijn favoriete plantaardige alternatieven zijn?

Vegetarisch, veganistisch of flexitariër?

Het maakt allemaal niets uit of je nu af en toe voor plantaardige producten kiest, dit nooit eet of gewoon even wat inspiratie op wilt doen. Zelf eet ik geen vlees, wel vis, eieren en zuivelproducten. De afgelopen jaren kies ik waar regelmatig voor plantaardige alternatieven, omdat die simpelweg ook erg lekker zijn! Door hier soms voor de kiezen, kun je een positieve impact hebben op de co2-uitstoot, het dierenleed, gebruik van water enzovoorts. Alle kleine beetjes helpen, toch? In deze blog laat ik jullie zien wat mijn favoriete plantaardige alternatieven zijn.

Veganistische recepten

Wil je graag eens een veganistisch gerecht maken? Neem dan eens een kijkje tussen deze lekkere vegan recepten

1. Melk vervangen door plantaardige melk

Recept: Pumpkin spice latte

Dit is een vervanger die ik dagelijks gebruik, het liefst in mijn cappuccino, maar dit kan natuurlijk ook in allerlei recepten. Denk aan vegan pannenkoeken maken zonder melk of in een smoothie. Er zijn inmiddels allerlei varianten op de markt zoals:

  • Havermelk
  • Erwtenmelk
  • Amandelmelk
  • Sojamelk
  • Hazelnootmelk
  • Cashewmelk
  • Rijstmelk

Al deze soorten plantaardige drinks hebben andere voedingswaarden, maar wat ze veelal gemeen hebben is dat het minder Calcium en Vitamines bevatten. Sommige varianten hebben dit wel toegevoegd, maat let dus goed op de voedingswaarden. Grappig feitje, dit mag dus officieel helemaal geen melk meer heten, maar drank. Mijn persoonlijke favoriet is de erwtenmelk, bijvoorbeeld van Wunda. Heerlijk in een cappucchino of in een pumpkin spice latte!

2. Omelet voor tofu scramble

Recept: Tofu scramble

Of je een roerei nu helemaal kunt vervangen, dat misschien niet. Maar ik vind tofu scramble onwijs lekker en vervang een roerei hier graag voor. Door het gebruik van kala namak, oftewel zwart zout, smaakt het wel ei-achtig. Dit is heerlijk als ontbijt of lunch en is een goede wijze om extra veel groenten toe te voegen.

3. Yoghurt vervangen door sojayoghurt

Recept: Vegan granola

Yoghurt is voor mij het makkelijkst om te vervangen, namelijk door plantaardige yoghurt. Eigenlijk vind ik dit nog lekkerder dan gewone yoghurt. Dit vervang ik al jaren door soja yoghurt van Alpro of huismerken. Voor de afwisseling is het ook erg lekker om kokosyoghurt te eten, zoals die van Abbot Kinneys. Er zijn echt voldoende heerlijke varianten van naturel zonder suiker tot met allerlei smaakjes. 

4. Honing vervangen door agave of ahornsiroop

Recept: Havermout koekjes met chocolade

Honing is gemaakt door bijen en daarom niet veganistisch. Honing wordt veel in bakrecepten gebruikt, maar dat is dus onwijs makkelijk te vervangen door agave siroop of ahorn siroop. Er zijn nog veel meer verschillende soorten zoetstoffen, zo is dadelstroop ook onwijs lekker!  Maak zeker eens een keertje deze chocolade havermout koekjes!

5. Roomboter vervangen door plantaardige varianten

Recept: Witte asperges met botersaus

Roomboter heeft een volle smaak, maar is tegenwoordig onwijs goed te vervangen. We kennen allemaal margarine, gemaakt van plantaardige oliën, maar tegenwoordig zijn er ook botersoorten die echt de smaak van roomboter nabootsen. Denk ook aan smeerbare boter voor op brood, zoals van sheaboter. Let wel goed op margarine, omdat dit soms ook melk bestanddelen kunnen bevatten. Lees het label of kijk naar het vegan logo!

6. Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom

Recept: Pasta met champignon roomsaus

Kookroom is zo onwijs makkelijk te vervangen door een plantaardige variant zoals sojaroom of eentje op basis van linzenproteïne. Er zijn ook varianten op basis van haver, maar die kunnen ook wat dunner zijn. Het ligt dus aan de toepassing of deze geschikt is voor je gerecht. In een soep is dat goed, maar voor een romige pasta zou ik eerder de eerste twee benoemde varianten gebruiken. Je mist niks en zal het verschil zeker niet proeven!

7. Broodbeleg vervangen door groenten

Recept: Sandwich tempeh en koningsoesterzwam

Een broodje beleggen met groenten is zo onwijs makkelijk. Het bovenstaande recept bevat de heerlijke koningsoesterzwam, die is echt onwijs geschikt voor als broodbeleg. Maar het kan ook veel simpeler, denk aan een dun laagje hummus met groenten zoals tomaat, komkommer of geroosterde paprika. Dit is erg smaakvol én heel gezond. 

8. Vlees en vis vervangen door plantaardige varianten of peulvruchten

Recept: Quinoa salade met zoete aardappel

Het vervangen van vlees of vis is tegenwoordig helemaal niet lastig meer door het grote aanbod in vleesvervangers. Hamburgers, worstjes, gehakt, kip en nog veel meer… er is overal wel een vegetarische variant van. Toch is mijn favoriete manier voor het vervangen van vlees met peulvruchten zoals linzen of kikkererwten. Maak bijvoorbeeld eens zelf falafel, gooi kikkererwten door een vegetarische stoofpot of maak vegetarische bolognese saus met linzen

9. Kaas door vegan kaas

Recept: Caesar salade met croutons

Nu moet ik wel even eerlijk blijven: ik houd van kaas en vind dit moeilijk te weerstaan. En zo vind ik ook echt niet alle plantaardige kazen lekker. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Als je kijkt naar veganistische kaas zoals Parmezaan, dan vind ik deze echt goed te vervangen en kan de zoutige smaak heel goed nagebootst worden. Ook maak ik wel eens een lekker cashew kaasje

10. Bakken op plantaardige wijze

Recept: Vegan scones

Bakken is heel erg goed te doen zonder dierlijke producten. Zoals al eerder in de blog naar voren kwam valt roomboter goed te vervangen, melk ook en zelfs eieren zijn niet nodig in baksels. Soms kan het volledig weggelaten worden, soms kan het vervangen worden door een mengsel van gebroken lijnzaad en een beetje water of chiazaadjes in water of met bijvoorbeeld appelmoes.