Vega & Vegan/ Zoet

Recept: Vegan Cheesecake met Blauwe Bes

Dit is toch genieten? Een cheesecake zonder zuivel met allerlei gezonde ingrediënten. Onwijs leuk en lekker recept is dit! Mijn testpersonen hadden totaal niet in de gaten dat de ‘cheese’ gemaakt is van cashewnoten! Kijk maar snel mee naar één van mijn meest favoriete recepten!

Je kunt uiteraard eindeloos variëren met de smaken, maar Sandra en ik – met wie ik de cheesecakes maakte – vinden dit een heerlijke combinatie. De blauwe bes past heel goed bij het frisse en zurige van de limoen en dan weer het zoete van de dadels in de bodem!

Let op: je moet de cashewnoten minimaal 5 uurtjes laten weken, maar het liefst een nacht!

Nog een ander weetje, de kokosolie kun je echt niet weglaten in het recept. Dit zal ervoor zorgen dat de cheesecakes niet uitzakken wanneer je ze ontdooit.

Ingrediënten voor ongeveer 10 cheesecakes:

Bodem:
– 215 gr Medjoul dadels
– 50 gr amandelen
– 50 gr walnoten
– snuf zout
– theelepel agave siroop
– 2 theelepel kokosolie

Berry laag:
– 230 gramblauwe bessen (diepvries)
– 280 gram geweekte cashew
– 1,5 theelepel kokosolie
– 1 theelepel agave siroop
– 2,5 eetlepel kokos melk

Witte laag:
– 150 gram cashew 24 uur geweekt
– 1 theelepel agave siroop
– 1,5 theelepel kokosolie of cacaoboter
– 1 theelepel vanille poeder
– 1 limoen + rasp
– 2 eetlepel kokosmelk

Versiering:
– verse blauwe bessen
– goijibessen
– geraspte choco
– versiering naar keuze!

Je hebt ook nodig:
– een cupcake bakblik
– bakpapier
– blender
– keukenmachine

Indien je ervaring hebt met het gebruik van een staafmixer, kan dit wellicht ook, maar kost sowieso meer tijd om alles glad te krijgen! Optioneel een spuitzak, maar je kunt ook een plastic zakje gebruiken, al krijg je dan geen mooie ribbels!

Vegn CheeseCake Blueberry

Hoe maak je het?

 1. Zorg dus dat je een nacht van te voren de cashewnoten geweekt hebt!
 2. Begin met het maken van de bodem, dit doe je door alle ingrediënten in de keukenmachine te mengen. Let op dat je de kokosolie eerst even vloeibaar maakt door het te verwarmen (au bain marie of in de magnetron). Indien je een siliconen cupcake vorm heb, kun je de volgende stap overslaan. Anders knip je strookjes van bakpapier en plaats je dit in de vorm. Op deze manier kun je straks, met behulp van het bakpapier, de cheesecakes er makkelijk uit halen. Vervolgens mogen ze in de vriezer tot je klaar bent met de volgende laag.
 3. Nu begin je aan de blauwe bessen laag. Ook dit is niet lastig, maar een kwestie van het blenden van alle ingrediënten. Denk hierbij ook aan het smelten van de kokosolie. Ik gebruik hiervoor de blender, omdat alles hier erg glad in wordt. Wanneer het mengsel klaar is, haal je het cupcakeblik uit de vriezer en plaats je de blauwe bessen cheesecake laag er boven op. Strijk dit goed glad af! Plaats nu in de vriezer weer.
 4. Dan de laatste laag, deze kun je wederom maken door de ingrediënten te mengen. Hiervoor gebruik je dus ook het sap van limoen, proef tussendoor zodat de smaak perfect wordt. Het mag best zuur, dat wordt door de blauwe bessen laag en de zoete dadels gecompenseerd! Wederom de kokosolie smelten! Dit mengsel kun je in een spuitzak doen en ongeveer 5-10 minuten in de vriezer leggen, zodat het een beetje stijf wordt.
 5. Dan, indien de blauwe bessen laag hard genoeg is, kun je de limoenlaag erop spuiten. Dan maak je ze af met wat geraspte pure chocolade, blauwe bes en goji bessen.
 6. Bewaar de cheesecakes in de vriezer en zorg dat je ze ongeveer 30-45 minuten van te voren er uit haalt! Echt smullen!

Liefs Jaimy

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Kerst Recepten: 6 x Nagerechten | Jaimy's Kitchen
  18 januari 2017 at 17:18

  […] Vegan Cheesecake […]

 • Leave a Reply