Deel dit recept

Social media

Witte stoofpeertjes met gember en crumble

Bereidingstijd: 60 min.

Personen: 10


Ingrediënten

  • 10 stoofpeertjes
  • 2 el citroensap
  • 400 ml witte wijn
  • 300 ml water
  • 150 gr witte suiker
  • 3 steranijs
  • 1 tl kurkuma
  • 4 plakjes gember
  • 1 el maïzena

Crumble:

  • 150 gr bloem
  • 75 gr ongezouten roomboter
  • 75 lichtbruine basterdsuiker

Dit is een basis recept voor witte stoofpeertjes. Stoofpeertjes zijn voor mij onmisbaar tijdens de feestdagen. Heerlijk als nagerecht met een knapperige crumble erbij. De stoofpeertjes zijn bereid met witte wijn, steranijs en gember.

Witte stoofpeertjes

Wanneer je stoofpeertjes wilt maken, moet je speciale peertjes kopen, zoals Gieser Wildeman. In dit recept maken we witte, of eigenlijk gele, stoofpeertjes in plaats van de standaard rode stoofpeertjes. De peertjes worden met witte wijn gemaakt, vandaar de naam witte stoofpeertjes. De gele kleur komt van de toegevoegde kurkuma.

Nagerecht of bij het diner

De stoofpeertjes moeten ongeveer 45 minuten tot een uurtje stoven op het vuur en je kunt deze van te voren maken. De stoofpeertjes kunnen warm en koud gegeten worden. Toch moet ik zeggen dat de peertjes warm het lekkerst zijn! In dit recept zijn ze zeker het lekkerst warm met de knapperige crumble. Een erg lekker nagerecht in de herfst en winter. Of als kerst recept!

Bereiding

Stap 1

Schil de peertjes.

Stap 2

Neem een pannetje en voeg hierin de witte wijn, het water, suiker, plakjes gember, steranijs, kurkuma en de suiker. Breng dit op laag vuur aan de kook. Houd dit nu tot net niet aan de kook. Leg de peertjes in het pannetje. Laat de peertjes ongeveer 45 minuten stoven.

Stap 3

Verwarm de oven op 200 graden.

Stap 4

Meng de boter met suiker en bloem en kneed dit goed door. Knijp vervolgens tot een kruimelig deeg. Verdeel dit over een kleine ovenschaal en bak de kruimels gaar in ongeveer 15 minuten of tot de kruimels mooi goudbruin zijn.

Stap 5

Als de peertjes gaar zijn, leg deze dan op een bordje.

Stap 6

Voeg vervolgens maïzena aan het pannetje en roer goed door tot er een stroperige vloeistof ontstaat. Dip vervolgens de peertjes hierin voor een mooie glans.

Stap 7

Serveer de peertjes met de crumble en serveer met wat saus.

zoet gember winter kerst kerstmis stoofpeertjes diner crumble nagerechten herfst witte wijn
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen