Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten augustus: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In augustus  zijn mijn favoriete seizoensgroenten: courgette, broccoli, venkel, mais en tomaat.

Een heerlijke zomerse maand; augustus. Dat betekend dat er veel op vakantie gegaan wordt en er veelal makkelijke recepten gemaakt worden. Denk aan salades of een gezellige barbecue. Dit zijn dan ook recepten die je deze maand in het overzicht kunt terugvinden!

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.     
  2. Het is de meest eenvoudige manier om rekening te houden met duurzame gewoontes. Omstandigheden hoeven minder beïnvloed te worden en de groentes zijn volop aanwezig. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er (tropische) omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand augustus

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand augustus in het seizoen zijn.        

Ui, andijvie, artisjok, aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, brocoli, brocolini, champignons, Chinese kool, courgettes, erwtjes, frisline, groene boontjes, knolselderij, komkommerkoolrabi,  krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, paprika, pastinaak, peterselie, pompoen, postelein, prei, rapenrabarer, radicchio rosso (rode kool), radijs, rode biet, rode kool, savooikool,  selderij, shii-take, sjalot, slasnijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkersvenkel, warmoes/snijbiet, waterkers, witlofwitte kool en wortelen.

Ten opzichte van juli, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
Rammanas

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Courgette

De geliefde courgette die werkelijk altijd en in bijna elk gerecht een plekje verdient. Wist je zelfs dat je courgette goed in bijvoorbeeld een smoothie of een warm havermoutje kunt verwerken? De smaak is vrij neutraal en daarom is het een goede manier om extra groenten toe te voegen aan een maaltijd. Ik maak graag een hartige cake met courgette en feta. Ook is courgette heerlijk in een lunchgerecht zoals een tosti met geitenkaas, courgette en paprika. Een andere top recept is gnocchi met courgette en ricotta uit de oven. Als laatste kun je courgette ook als bijgerecht eten, zoals deze gestoomde courgette met oregano. Steek jij graag de BBQ aan? Maak dan deze vega spiesen met tofu en courgette eens! 

Klik hier voor al mijn courgette recepten.

Broccoli

Broccoli is een onwijs veelzijdig ingrediënt en daarnaast valt het vaak in de smaak bij kinderen. De groente is natuurlijk altijd geslaagd als onderdeel van de maaltijd, zoals in Aziatische recepten. Een favoriet van ons is Aziatische zalm met geroosterde broccoli en rijst. Ook is de groene groente altijd een goede toevoeging in risotto met champignons en broccoli. Ook is broccoli lekker om koud te eten, al is deze wel eerst gebalanceerd. Erg lekker in een broccoli salade met zalm. Hoe eet jij broccoli het liefst?

Klik hier voor al mijn broccoli recepten.

Venkel

Venkel is een groente die een lichte anijs smaak heeft. Het valt hier thuis in de smaak, ook bij ons zoontje Noah. Als zomers recept met venkel kun je een venkel salade met munt of een venkel salade met sinaasappel te maken. Ook is venkel heerlijk in risotto's of pasta's. Een grote favoriet hier is pasta met venkel en garnalen

Klik hier voor al mijn venkel recepten.

Mais

Daar komt mijn meest favoriete BBQ recept weer: gegrilde mais met feta! In de zomer wil je natuurlijk niet altijd warme gerechten op tafel, of in ieder geval heb ik niet altijd zin om boven hete potten en pannen te staan. Een poké bowl is dan altijd een goed idee en mais is heerlijk als toevoeging in een poké bowl met garnalen. Toch liever een ander koud gerecht met mais? Kijk dan eens naar deze kruidige rijst salade met groenten

Klik hier voor al mijn mais recepten.

Tomaat

Nu kan in uiteraard niet mijn lievelingsgerecht weg laten uit dit lijstje, namelijk Spaanse gazpacho. Ik ben hier zó gek op! Zeker tijdens de warme zomer maanden. Ook de typisch Italiaanse panzanella brood salade is lekker fris en vullend genoeg zodat het een maaltijd salade is in de zomermaanden. De tomaat komt helemaal tot zijn recht in een simpele tomatensalade met burrata. Tomaten zijn eigenlijk altijd goed, in elke salade!

Klik hier voor al mijn tomaat recepten.

 

Een hele smakelijke en zonnige maand gewenst!