Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over witte kool!

Kies jij voor witte kool? Dan kies je voor bewust eten, het is namelijk super super gezond en de teelt heeft ontzettend weinig impact op het milieu. En mede daarom een van mijn favorieten. Lees er meer over in dit artikel.

Wat is witte kool?

Witte kool is, zoals je wellicht al vermoed, een koolachtige en behoort dan ook tot de kruisbloemen. Waartoe ook spitskool, rode kool, bloemkool maar ook paksoi toe behoort. Witte kool lijkt van de buitekant op een krop sla, 

Op Jaimy’s Kitchen is de witte kool dan ook ingedeeld bij de bloemgroenten net als asperge en artisjokken, witte kool is lekker in een salade en behoord tot de Nederlandse eetcultuur.

Wanneer witte kool in het seizoen?

Wittekool komt in het seizoen omstreeks juli, dit is dan de vroege teelt en het seizoen loopt door tot en met maart dit is dan de late teelt. Echter, dankzij de verschillende rassen is witte kool bijna het hele jaar door beschikbaar. 

De wittekool waar zuurkool van gemaakt wordt komt meestal uit de herfstteelt. Dit is overigens ook de teelt met de meeste kilo's kool binnen.

Belast ik het milieu door het eten van witte kool?

Witte kool is echt een uitstekende keuze als je co2 bewust eet, het is namelijk volop verkrijgbaar uit de volle grond van Nederland.

Is witte kool gezond?

Hebben we het over gezondheid dan hebben we het over witte kool, deze groente wordt namelijk wetenschappelijk onderzocht op basis van zijn anit-kanker werking. Dit is net als groene kool overigens. Dit komt omdat witte kool namelijk drie belangrijke componenten bevat

  1. antioxidanten
  2. ontstekingsremmende voedingsstoffen
  3. glucosinolaten en fytonutriënten.

Welke alle drie afzonderlijk goed zijn voor een positief effect op kankercellen.

De smaak van witte kool

De smaak is redelijk neutraal.

Verschillende bereidingswijzen

Wist je bijvoorbeeld dat witte kool wordt gebruikt om zuurkool van te maken? Ook in roerbakschotels, nasi, bami en rauw in een salade is witte kool heerlijk. Maar ik zou je echt willen adviseren om mijn traditionele amerikaanse coleslaw recept te maken. Dit is een van mijn absolute toprecepten!

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.