Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over witlof!

Wat heeft witlof met andijvie te maken? Dit deel ik graag me je en ook waarom deze vitaminebom zo gezond is en eenvoudig op natuurlijk wijze energieneutraal geteeld wordt in de volle Nederlandse grond! Let hier dus goed op en lees er meer over in dit artikel.

Wat is witlof?

Witlof groeit uit de wortel van cichorei het is een plant van de samengesteldbloemige familie van planten en is zeer nauw verwant aan de  andijvie, want wist jij dat ze beide uit dezelfde wortel groeien? Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, want als er licht bijkomt dan wordt het andijvie.

Op Jaimy’s Kitchen behoren ze toe aan de groep wortel en knol net als sla en artisjok. Witlof is een typische groente uit de klassieke Hollandse keuken en is dan ook lekker in een AVG met kaas en ham maar met witlof kun je goed variëren, heb jij het al eens in een salade gegeten? 

Wanneer is witlof in het seizoen?

Witlof is een echte wintergroente, het is dan ook van oktober tot en met april in het seizoen.

Belast ik het milieu door het eten van witlof?

Witlof is een uitstekende keuze indien je een bewuste keuze maakt voor het eten in het seizoen. Ze zijn namelijk eenvoudig te telen in de volle grond en daarbij komt weinig onnodige CO2 belasting bij. Je kan eventueel nog letten op het gebruik van keurmerken om zeker te zijn dat er geen ongezonde bestrijdingsmiddelen worden gebruikt of de bodem onnodig wordt uitgeput.

Is witlof gezond?

Witlof is echt super gezond, je kan het dan ook goed combineren met sla en komkommer in een salade omdat ze allemaal erg weinig calorieën maar wel ontzettend veel water bevatten, tot maar liefst 90%! Daarnaast zit witlof boordevol mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Daarnaast is ook vitamine C ruimschoots aanwezig.

De smaak van witlof

Witlof heeft een licht bittere smaak. Zeker als je het rauw eet.

Verschillende bereidingswijzen

Je kan witlof zowel rauw als gekookt eten, daarom is de witlof dan ook erg veelzijdig en gemakkelijk te bereiden. Eet de groente bijvoorbeeld eens rauw als salade of juist uit een ovenschotel. Als traditionele AVG mogelijk ook lekker, maar dan wel weer wat saai dus probeer het eens met een kleine twist!

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.