Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over andijvie!

Andijvie is een echte alleskunner doordat je het zowel gekookt als rauw in salades kan eten. Daarbij is andijvie van half juni tot half november uit de grond beschikbaar, een van mijn favoriete groentes dus. Lees meer over andijvie.

Wat is andijvie?

Andijvie is bladgroente of bladgewas en betreft een éénjarige plant welke behoort tot de samengsteldbloemigen, waartoe ook witlof behoort en wellicht minder bekend ‘raddichio rosso’ wat ook wel roodlof betekent en enigszins op rode kool lijkt.

De herkomst van andijvie lijkt mediterraans te zijn en het schijnt dat in de zestiende en zeventiende eeuw het gewas zich verspreid heeft door West- en Centraal-Europa. In Nederland wordt de breedbladige andijvie gekookt gegeten, pas later eten we de krulandijvie, met name in salades.

Op Jaimy’s Kitchen valt andijvie in de groep bladgroenten, waarin ook sla en spinazie vertegenwoordigd is.

Wanneer is andijvie in het seizoen?

Wil je in het seizoen eten dan komt andijvie van half juni tot half november uit de grond en de rest van het jaar uit de glastuinbouw. Hierdoor is andijvie wel jaarrond beschikbaar in de supermarkt. Voor optimale smaak en beperkte uitstoot beveel ik dus half juni tot half november aan als ideale andijvie periode zeg maar de zomer en start van de herfst.

Belast ik het milieu door het eten van andijvie?

Andijvie teelt in Nederland is mogelijk vanuit de volle grond, mits in het juiste seizoen gegeten (circa half juni tot half november). Dit beperkt CO2 uitstoot door verplaatsing (import) en teelt dus tot een minimum. Gooi dan toch altijd even een snelle blik op de herkomst van het product.

Is andijvie gezond?

Andijvie is gezonde groente, met name de buitenste bladeren zijn rijk aan vitamine A en C en tevens aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Belangrijk voor de aanmaak van bloed en botten is vitamine K, dit is rijkelijk aanwezig in andijvie.

De smaak

Andijvie heeft een licht bittere smaak (welke je mogelijk herkent bij de witlof). Rauwe andijvie heeft een frisse smaak, welke vrij sterk is.

Verschillende bereidingswijzen

Andijvie kan gekookt en rauw gegeten worden, je kan er dus alle kanten mee op. Heerlijk is de groente in de bekende rauwe andijviestamppot met spekjes, lekker Hollandse keuken. Denk er hierbij aan om het eens met vegetarische spekjes te proberen en te onderzoeken of je het verschil merkt? De gele binnenkant is lekker in salade.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.