Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over bleekselderij!

Bleekselderij is een heerlijk ingrediënt uit de moderne Hollandse keuken die ik graag mede vormgeef ;) lees meer in dit artikel waarom de bleekselderij een van mijn favoriete groente is!

Wat is bleekselderij?

De bleekselderij is een ‘bladgroente’ die valt binnen de schermbloemenfamilie. Deze groep wordt oa. gekenmerkt door bloemen en doordat ze zich voortplanten door middel van zaden in de vrucht. Er zijn enkele honderdduizenden soorten in deze groep (welke je natuurlijk niet allemaal kunt eten). Op mijn site met eetbare exemplaren valt bleekselderij binnen de groep bladgroenten. Het eetbare deel van de bleekselderij zijn namelijk de bladstelen. 

De bleekselderij is overigens familie van de bladselderij, snijselderij en de knolselderij, dit is echter niet allemaal dezelfde plant. Op Jaimy’s Kitchen valt de bleekselderij in de groep bladgroenten net als andijvie en spinazie. De bleekselderij is niet perse onderdeel van een specifieke eetcultuur, maar past prima in de moderne Hollandse keuken, in bijvoorbeeld een frisse salade.

Wanneer is de bleekselderij in het seizoen?

In Nederland is de bleekselderij van mei tot november verkrijgbaar vanaf het land (dit is ruimte opvatting, juli tot september is mogelijk een nauwkeurigere aansluiting bij het seizoen. Het is dus vooral een zomer groente als je het in ieder geval uit de volle grond wilt eten. In de supermarkt is het jaarrond verkrijgbaar, maar buiten deze maanden komt het uit de glastuinbouw, of wordt het geïmporteerd.

Belast ik het milieu door het eten van bleekselderij?

Als je bleekselderij het in het juiste seizoen eet en geteeld in Nederland belast je het milieu niet aanvullend. De bleekselderij plant is niet winterhard, ze worden dus elk jaar opnieuw geplant dit heeft geen extra milieubelasting.

Is bleekselderij gezond?

Zeker is bleekselderij een hartstikke gezonde groente, ze zitten namelijk boordevol vitamines, kalium (wat zorgt voor vochtbalans en de bloeddruk) en calcium. Hou er wel rekening mee dat bleekselderij een nitraatrijke groente is. Dit is niet perse slecht voor de gezondheid, echter nitraat kan in het lichaam worden omgezet in nitriet, wat wel weer schadelijk kan zijn doordat het zuurstofgehalte in het bloed wordt verminderd.  

 Bleekselderij is, net als wortelen, rijk aan bèta caroteen wat een belangrijke functie heeft als provitamine A. Deze stof wordt omgezet in vitamine A en draagt hierdoor bij aan een goede weerstand en is, voor kinderen, belangrijk voor de groei. Verder draagt het bij aan huid, haar, tanden en botten.

De smaak van bleekselderij

Hoe steviger de bleekselderij, hoe verser het is, hierdoor krijgt verse bleekselderij een lekkere ‘bite’.  De smaak van de bladstelen en de blaadjes kun je van elkaar onderscheiden, de bladstelen zijn, mits gekookt zacht van smaak. De blaadjes hebben een kruidige en bittere smaak.

Verschillende bereidingswijzen

Bleekselderij kan zowel rauw als gekookt gegeten worden (let hierbij wel op dat het blad ongekookt niet gegeten kan worden). Hierdoor zijn ze een echte alleskunner en is het lekker in zowel, soep, salade en in bijvoorbeeld saus.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.