Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten juli: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand juli zijn mijn favoriete seizoensgroenten: paksoi, sperziebonen, tomaat, paprika en natuurlijk komkommer.

In juli is de zomer van start en door de zon is er volop keuze uit de diverse groentes. Het was dus wat lastig kiezen voor mij met al dat lekkers, toch heb ik er weer vijf uitgekozen die absoluut favoriet zijn. Lees snel verder in dit artikel waarom ik juist deze groentes als seizoenstoppers voor juli heb bestempeld.

Groenten van de maand juli

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand juni in het seizoen zijn.        

Ui, andijvie, artisjok, aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgettes, erwtjes, frisline, groene boontjes, knolselderij, komkommerkoolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, paprika, peterselie, pompoen, posteleinprei, rapenrabarber, radicchio rosso (rode kool), radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool,  selderij, shii-take, sjalot, sla, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaat, tuinkersvenkel, warmoes/snijbiet, waterkers, witlof, witte kool en wortelen.

Ten opzichte van juni, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
Asperge (groen en wit)  

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. Het is de meest eenvoudige manier om rekening te houden met duurzame gewoontes. Omstandigheden hoeven minder beïnvloed te worden en de groentes zijn volop aanwezig. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er (tropische) omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Paksoi

Het klinkt exotisch maar is prima te telen in Nederland. Koop deze dan gewoon en maak er bijvoorbeeld dit recept voor heerlijke kokos noedels met groenten en garnalen mee. Wil je liever een vegetarische wok maken, dan raad ik je mijn go-to recept voor vegetarische wok te maken! Een omelet wrap is een lekker lunchgerecht of juist een avondmaaltijd op een warme zomerdag. Het is namelijk binnen no-time gemaakt! Paksoi komt heerlijk tot zijn recht in Aziatische gerechten.

Klik door voor al mijn paksoi recepten.

Tomaat

Zou ik écht moeten kiezen, dan kies ik tomaat misschien wel als mijn lievelingsgroente. Ik maak er dan ook altijd veel gerechten mee. Nu het zomer is, zijn ook de mosselen in het seizoen. Een goede reden om deze crostini met mosselen, tomaat en venkel te maken. Soep is altijd goed en tomatensoep ook. In deze combinatie maakte ik paprikasoep met tomaat, beide toppers in de maand juli!  Twee andere favoriete zomerse recepten met tomaat zijn panzanella met cherrytomaat en koude Spaanse salmorejo soep

Kijk hier voor al mijn recepten met tomaat

Paprika

Paprika is niet meer weg te denken in ons huis, omdat de kleine man er helemaal gek op is. In de zomer vind ik een pokébowl onwijs lekker en daar hoort paprika bij! Denk bijvoorbeeld aan deze poké bowl met tempeh. Een ander heerlijk recept voor in de zomer is Siciliaanse caponata met een stukje vis. Daarnaast is paprika natuurlijk een heerlijk ingrediënt in een salade, zoals in deze salade met kikkererwten, tomaat en gegrilde paprika. Wil je een snel en makkelijk recept? ga dan voor pitabroodjes met falafel en gegrilde paprika. Of wil je ook weer met mosselen an de slag? Dan is dit vispannetje onwijs lekker! 

Kijk hier voor al mijn recepten met paprika

Komkommer

Ik zei het net al, komkommer is mijn laatste zomergroente voor de maand juli. Onwijs lekker gewoon uit het vuistje, of misschien om een beetje te dippen in hummus of yoghurtdip. Maar ook deze heerlijke hapjes staan graag op tafel:  

En lees ook gelijk waarom komkommer zo gezond is.

Kijk hier voor al mijn recepten met komkommer. 

Sperziebonen

Bonen zijn er in verschillende soorten en maten,  in Nederland is met name de sperzieboon erg bekend. Sperziebonen zijn natuurlijk erg lekker bij een simpel AVG' tje, maar sperziebonen zijn lekker veelzijdig. Zo is het een heerlijke groente in deze parel couscous met sperziebonen en mango. Of wat dacht je van groene groenten met gepocheerde zalm? Ook in een heerlijke caesar salade mogen sperziebonen niet ontbreken. 

Klik hier voor al mijn recepten met sperziebonen.