Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over wortelen!

Heb jij ooit een konijn met een bril gezien? Flauw he! Maar toch zit er een kern van waarheid in, want wortelen zijn gewoon echt ontzettend gezond! Weet jij al alles over de wortel? Lees in dit artikel waarom ik zo van ze houd!

Wat zijn wortelen?

De wortel is lid van de schermbloemenfamilie, net als venkel, pastinaak en bleekselderij. De wortel is het ondergrondse gedeelte van de plant, waarmee deze water en opgeloste voedingsstoffen uit de bodem opneemt. De bodemgesteldheid is dan ook erg belangrijk voor een gezonde groei van deze groente. Voor een goede groei moet de grond onder andere voldoende lucht bevatten.

De wortel is op Jaimy’s Kitchen onderdeel van de groep wortel en knol waartoe ook witlof en knolselderij behoort. De wortel is onderdeel van de traditionele Nederlandse keuken, maar kan ook uitstekend in een modern jasje gestoken worden. Welke recepten heb jij al gevonden op mijn site?

Wanneer zijn wortelen in het seizoen?

Wortel is een lange zomer in het seizoen, dit betekent ongeveer van mei tot en met begin of half november. Ze zijn dan volop uit de volle grond van Nederland afkomstig.

Belast ik het milieu door het eten van wortelen?

Wortel die je eet in het seizoen zijn en afkomstig uit Nederland zijn een uitstekend keuze! Haal jij ze bij de lokale boerderij dan mag je trots zijn op jezelf :)

Zijn wortelen gezond?

Wortel is een echte gezondheidsgroente. Ze bevatten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Daarbij zijn wortelen ook erg rijk aan bètacaroteen, net als broccoli maar in wortelen nog meer!

De smaak van wortelen

Wortelen hebben een stevige bite, je kan ze rauw eten maar gekookt is toch wel lekker. Ze worden dan zachter en zijn erg smaakvol.

Verschillende bereidingswijzen

De wortel is erg veelzijdig, je kan ze verwerken in een salade, maar ook rauw eten of koken bij je AVG. Probeer dit dan eens met een lekker twist. Of je kan ze ook super hip verwerken in je vegetarische groenteschotel.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.

Aanvullende noot

Dit populaire gewas kan in de zomer worden geoogst, maar in de herfst en de winter zijn ze het zoetst. Bij koud weer wordt het zetmeel in de wortels omgezet in suikers zodat het water in de cellen niet bevriest. Daardoor smaken wortels extra zoet in de koudere maanden. Als ze na een vorstperiode worden geoogst worden ze zelfs ‘snoepwortels’ genoemd. Deze knapperige groente is toevallig ook zeer voedzaam. Wortels zij een uitstekende bron van bètacaroteen, dat in het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Een grote wortel van ongeveer 72 gram bevat 24% van de ADH voor vitamine A. Vitamine A is van cruciaal belang voor de ogen en daarnaast is het belangrijk voor de immuunfunctie en een normale groei en ontwikkeling. Sterker nog, wortels zitten bomvol met carotenoïde antioxidanten. Deze krachtige plantaardige pigmenten geven wortels hun heldere kleur en kunnen het risico op chronische ziektes helpen verlagen. Sommige studies suggereren dat een voedingspatroon met veel carotenoïden vooral zou kunnen bijdragen aan een verlaging van het risico op bepaalde soorten kanker, zoals prostaat- en borstkanker.

Wortelen worden in Nederland verbouwd in de volle grond. Van juni tot november kunnen de wortels geoogst worden. Vanaf die tijd tot aan december zijn Nederlandse worteltjes een milieuvriendelijke keuze. Wil je ook wortels eten van januari tot en met mei dan kan je beter kiezen voor Spaanse worteltjes. Die krijgen in die maanden de hoogste milieuscore van Milieu Centraal. Winterpenen uit Nederland daarentegen zijn altijd een goede keus, en krijgen het hele jaar door van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label.

Kortom: Wortels gedijen in de kou. Ze zitten vol met vitamine A en krachtige antioxidanten, die beschermend kunnen werken tegen bepaalde ziektes zoals prostaat- en borstkanker.