Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Wat is Indiaas zwart zout Kala Namak en waar gebruik je het voor?

Misschien heb je er nog nooit gehoord van Kala Namak, maar het wordt ook wel de vegan vervanger van ei genoemd. Het zwarte zout ziet er roze uit en in deze blog kun je er alles over lezen.

Wat is Indiaas zwart zout, Kala Namak?

Deze soort zout wordt gewonnen in de groeven bij de Indiase Himalaya waarbij grote zwarte blokken zout gemalen en gekookt worden met Harad zaden. Deze zaden zorgen ervoor de specifieke smaak en de roze kleur van het zout.
/!\ Let wel goed op want er zijn meerdere soorten zwart zout op de markt. De meesten zijn ook écht zwart van kleur, maar deze soorten hebben geen zwavelachtige smaak. Let dus op dat je echt de Indiase Kala Namak koopt ook wel Indiaas zwart zout genoemd. Het zout past in de Ayurvedische leer en wordt vaak in Ayurvedische recepten gebruikt.

Hoe smaakt het zwarte zout?

Het zout heeft een zwavelachtige smaak, die velen beschrijven als de smaak van ei. Die smaak is dus eigenlijk de smaak van de zwavelhoudende kruiden die erin verwerkt zitten. Juist die zwavelsmaak wordt met ei vergeleken. Daarom is het dus een perfecte manier om in een plantaardig dieet toch de smaak van ei te kunnen ervaren. Ik vond de smaak echt bizar toen ik het de eerste keer proefde, alsof ik een eitje at!

www.jaimyskitchen.nl

Waar gebruik je Kala Namak voor?

Het zout wordt dus op verschillende manieren gebruiken. Dit zijn mijn favoriete manieren om het zout in gerechten te verwerken:

Waar kun je Kala Namak kopen?

Zelf kocht ik het lekere Indiase zwarte zout bij de toko. Daar kost het echt onder een euro voor 100 gram, ik betaalde €0,69 voor die hoeveelheid van het merk TRS. Mijn tip zou dus ook zijn om de toko in te duiken, zeker eentje waar ze Indiase producten verkopen. Aangezien Kala Namak vaak gebruikt wordt in de Ayurvedische keuken, kun je dit ook vaak in gezondheidswinkels kopen. Mocht je geen toko of gezondheidswinkel in de buurt hebben, ben dan niet bang want je kunt het op verschillende websites online vinden. Just Google it ;)!