Deel dit recept

Social media

Foodtalk: Alles over linzen!

Linze; de multifunctionele peulvrucht die veel gebruikt wordt in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken. In deze blog lees je alles over dit heerlijke ingrediënt. Linzen zijn gezond en een goede vleesvervanger.

Wat zijn linzen?

De linze is afkomstig van de linze plant waarvan het zaad gedroogd wordt. Het gedroogde zaad bestaat in verschillende kleuren: wit, bruin, groen, geel, rood, oranje en zelfs zwart. Linzen zijn niet rauw te eten, omdat ze een giftig stofje afgeven. Vandaar dus dat linzen alleen gedroogd of voorgekookt verkrijgbaar zijn.

Zijn linzen gezond?

De peulvrucht bevat veel vezels waardoor ze goed zijn voor de darmen en de spijsvertering. Wanneer je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom zal je een positieve invloed ervaren op je stoelgang bij het consumeren van deze peulvrucht. Naast vezels bevatten linzen ook veel eiwitten en gezonde mineralen, waardoor het een waardige vleesvervanger is. De linze is van alle markten thuis en passen in een gezond voedingspatroon. Linzen bevatten 88 kcal per 75 gram wanneer gekookt.

DSC_0207

Welke verschillende linzen zijn er?

Oranje, gele, bruine en rode!

Een persoonlijke favoriet zijn de oranje en rode variant, die veelal in de Indiase keuken gebruikt worden. Tijdens mijn studie heb ik 9 maanden in India gewoond waar ik kennis gemaakt heb met de Indiase Dhal: een Indiaas gerecht waarbij gespleten linzen gebruikt worden. Doordat de linzen gespleten zijn transformeren ze tijdens het koken, meestal in een snelkookpan, in een brij. De structuur is wat meliger. Behalve in Dahls kan dit soort linzen ook gebruikt worden in soepen; denk aan de Turkse rode linzensoep of stoofschotels van bruine linzen.

La lentille verte du Puy oftewel de Puy linzen

Oftewel het kaviaar van de armen. Ze vallen onder de groene soort, maar zijn toch anders dan de standaard groene linzen en is een echte allrounder. Deze variant wordt in de Franse Auvergne verbouwd en bevat in tegenstelling tot de splitlinzen een velletje waardoor de structuur vast is en ook blijft na de bereiding. De linze is klein van formaat en zeer eenvoudig in gerechten te gebruiken zoals bij varkensvlees, vis en salades.

Groene linzen

Deze groene peulvruchten zijn stevig en hebben een doorsnede van 7mm waardoor ze iets groter dan de Franse variant. De groene linze heeft een lekkere stevige bite waardoor deze hetzelfde gebruikt worden als de ‘du Puy’ linze.

Zwarte Linzen

De kleinste linzen uit de vele varianten, met de kortste kooktijd, worden ook wel de Beluga linzen genoemd. De zwarte kaviaar look-a-likes hebben een verfijnde smaak waardoor ze vaak als garnering of als toevoeging in een salade gebruikt worden.

Mijn favoriete recepten met linzen:

Linzen salade met zoete aardappel

Linzen Salade met Zoete Aardappel www.jaimyskitchen.nl

Een heerlijke salade, die zeker als maaltijd salade doorkan. In de salade zitten blokjes zoete aardappel, avocado en feta.

Vegetarische linzen curry

Vegetarische linzen curry www.jaimyskitchen.nl

Een heerlijke vegetarische curry, gevuld met linzen, spinazie en zoete aardappel

Linzenburger met salade

Vegan Linzen burger www.jaimyskitchen.nl

Deze frisse salade met appel en rode biet, is een heerlijk bedje voor de zelfgemaakte linzenburger.

Koolrolletjes gevuld met linzen

Chinese kool rolletjes met geitenkaas en linzen www.jaimyskitchen.nl

De vulling van linzen en geitenkaas in de witte koolrolletjes is heerlijk. Dit samen met de tomatensaus is een heerlijke maaltijd!

Wat is jouw favoriet gerecht met linzen?

Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen