Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over sperziebonen!

Een groente die niet mag ontbreken in de keuken is de sperzieboon, maar hoe goed ken jij ze eigenlijk? Lees er alles over in dit artikel dan vertel ik waarom ze favoriet zijn.

Wat zijn sperziebonen?

Sperziebonen behoren tot de ‘boon’-achtige. Net als de doperwten. En daarmee tot de peulvruchten. Peulen zijn zijn onderdeel van de vlinderbloemenfamilie en het exclusieve kenmerk binnen deze familie is de aanwezigheid van peulen, buiten deze familie komt dit niet voor. Je kan onderscheid maken tussen het eten van de peulen zelf, zoals bij sperziebonen en peultjes, of het eten van de zaden die in de peulen liggen, zoals bij erwten, linzen en de tuinboon.

De naam is afgeleid van `asperge-bonen'. Dit is omdat ze volgens oud-Hollands gebruik net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend. Die traditionele bereiding zie je niet zoveel meer terug in de Nederlandse keukens. Een andere naam voor sperziebonen is prinsessenbonen. 

Oorspronkelijk komen de sperziebonen uit midden Amerika, waar bonen een traditioneel ingrediënt is in een hoop verschillende recepten en echt onderdeel van de foodculture.

Wanneer zijn sperziebonen in het seizoen?

Het seizoen in Nederland is ongeveer van juni tot oktober, dan kun je de bonen eten uit volle grond. Het is dus vooral een zomer en herfst groente.

Belast ik het milieu door het eten van sperziebonen?

Je ziet de bonen het hele jaar door in de winkel buiten het seizoen zijn ze afkomstig uit verwarmde kassen of worden geïmporteerd uit landen rondom de middellandse zee of Afrika, waar de temperaturen voor de kweek gunstiger zijn.

Zijn sperziebonen gezond?

Sperziebonen zijn gezond en rekenen we binnen de groente van de schijf van vijf. Ze passen dan ook goed in een gezond eetpatroon. Ze bevatten dan ook veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Denk eraan dat je sperziebonen ten alle tijden moet koken omdat sperziebonen van nature de gifstof lectine bevatten. Je moet dus zeker niet rauw eten. 

Wat vitaminen betreft bevat het naast C, A en K veel B1, B2, B3, B6 en B11 en  Voor de mineralen geldt dat er mangaan, molybdeen, magnesium, kalium, ijzer, fosfor, calcium en koper in zit.

De smaak van sperziebonen

Sperziebonen hebben een typische bonen smaak, ze zijn zoet en fris in de mond met een lekkere stevige bite.

Verschillende bereidingswijzen

Sperziebonen moeten gekookt worden, gestoomd, gebakken of in de wok.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.