Hoe maak je een lekkere kaasplank? + tips
Een kaasplank is perfect voor bij de borrel, maar hoe maak je nu echt een lekkere kaasplank? Dit zijn mijn tips voor de beste kaasjes en wat je nu allemaal bij de kaasplank kunt eten.
Wanneer maak je een kaasplank?
Er zijn zoveel redenen om een kaasplank te maken, zoals als nagerecht, voor bij de borrel of zoals in bij geval voor Valentijnsdag! Ik maakte deze kaasplank voor mijn vriend en mijzelf, omdat mijn vriend vooral ontzettend gek is op kaas. Super romantisch op de grond bij een zacht velletje, met de vloerverwarming aan ;). Een beetje picknicken maar dan binnen, haha! Je kunt natuurlijk ook gewoon aan tafel zitten of op de bank! Zo hebben wij een ontzettend romantische pre-Valentijnsdag en Valentijnsdag, want dat doen we het nog eventjes over.
Hoe maak je een lekkere kaasplank?
Door de lekkerste kaasjes uit te kiezen en de lekkerste andere ingrediënten erbij! Een kaasplank heeft de juiste mix van verschillende kazen en andere ingrediënten die goed bij de kaasjes passen. Daarnaast is een heerlijk rood wijntje natuurlijk ook erg lekker bij de kaasjes, zeker bij de blauwader.
Welke kaasjes horen op een kaasplank?
Witte korst kazen
Dit zijn bijvoorbeeld de brie of camembert. Kaasjes met een witte korst en zachter van binnen. Op deze kaas plank ligt een Coeur Neufchâtel met een hele zachte korst. Hoe leuk is de hartvorm?! Zo wordt er gezegd dat deze kaasjes tijdens de honderdjarige oorlog in Normandië door meisjes aan soldaten gegeven werden. Ik kreeg dit dit kaasje Coeur Neufchâtel van kaas.nl, maar dit is te krijgen in kaas-speciaalzaken.
Geitenkaas
Misschien wel mijn favoriete kaasje van de hele kaasplank; geitenkaas. Je houdt er van of niet. In geitenkaas zijn veel verschillende soorten, zowel hard als zacht en zacht en pittig van smaak. Ook op dit kaasplankje was de Coeur d'Alvignac mijn favoriete kaasje, want deze is heerlijk zacht van structuur en smaak. Dit komt omdat de kaas maar 7 dagen gerijpt is en ook deze is in de kaas-speciaalzaak te krijgen.
Blauwader kaas
Zelf ben ik geen fan van deze kaas, maar Erik daarentegen is helemaal gek op blauwader kaas. Hoe pittiger, hoe beter. Ben je een beginner met blauwader, dan kun je met de romige cambozola beginnen. Ben je gevorderd? Dan kun je voor roquefort kiezen. Hier ligt de Bleu d'Auvergne, een relatief jonge blauwschimmel kaas.
Hollandse kaas
Harde Hollandse kazen, zoals Old Amsterdam zijn eigenlijk altijd wel goed. In plakjes op de boterham of in blokjes op de borrelplank. Je kunt ook voor jonge, belegen of blokjes geitenkaas kiezen, maar een harde kaas is altijd een goed idee.
Rode korst kaas
Deze ligt momenteel niet op mijn borrelplank, maar denk bijvoorbeeld aan chaumes. Vaak zijn rode korst kaasjes ook zacht van binnen. Dit is zeker een goede toevoeging op de kaasplank!
Hoeveel gram kaas per persoon op de kaasplank?
Mijn advies is 100-125 gram kaas per persoon. Somt wordt zelfs tot 175-200 gram aangehouden, maar omdat ik de hapjes voor erbij ook erg lekker vind, vind ik iets minder beter. Voor een goed kaasplankje kies je minimaal 3 soorten kaas, maar dit kun je zelfs uitbreiden naar 12 stuks. Dit is vaak wel beter als je met meerdere personen bent.
Wat is lekker voor bij de kaasplank?
- Olijven
- Jam; zoals deze rode druiven jam
- Kaas koekjes
- Groenten; zoals cherry tomaat, komkommer en paprika
- Crackers
- Fruit
- Wijn; rood of wit
Hmmm, wat zijn jouw favoriete kaasjes?
Deze blog is gemaakt in samenwerking met kaas.nl.