Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over sla!

Salade is heerlijk, daarom is sla mijn favoriet. Je kan ook salades eten zonder sla, maar waarom zou je dat doen? Lees snel meer over sla in dit artikel.

Wat is sla?

Een krop sla of gewoon ‘sla’ is er in veel verschillende soorten en maten. Maar wat is het eigenlijk precies voor een plant? Sla is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. Deze familie wordt ook wel samengesteldbloemige genoemd, dit heet zo omdat elk bloemkorfje is samengesteld uit vele bloempjes, zoals ook bij de groente ‘andijvie’ het geval is. Zij wordt gecultiveerd in vele verschillende variëteiten waarvan sommige een krop vormen en andere niet. Op de website Jaimy’s Kitchen is het een bladgroente. Het behoort niet toe aan een typische eetcultuur, sla wordt wereldwijd gegeten al is het wel met name in het westen en minder in het oosten.

Wanneer is sla in het seizoen?

Een krop sla is jaarrond verkrijgbaar uit Nederland uit de volle grond, verschillende soorten en varianten van sla zijn winterhard, toch is het een eenjarige plant omdat je bij de oogst de volledige plant oogst.

Belast ik het milieu door het eten van sla?

Nee sla is een uitstekende keuze voor een lage CO2 impact, let hierbij wel op dat je sla afkomstig uit Nederland kiest voor een echte bewuste keuze en eventueel het gebruik van keurmerken omarmd om zeker te weten dat er verantwoord wordt omgegaan met bestrijdingsmiddelen.

Is sla gezond?

Ja natuurlijk is sla hartstikke gezond, rijk aan vitaminen en mineralen. Sla bevat vitamine A en K en er zitten ook verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C.

De smaak van sla

Sla is een frisse en gezonde groente. Zacht van smaak en textuur en natuurlijk heerlijk als…. salade!

Verschillende bereidingswijzen

De bladgroente wordt overwegend rauw gegeten maar kan ook worden gekookt.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.